Άγριο Σκόρδο – Οφέλη και Ιδιότητες

       Το άγριο σκόρδο (Allium ursinum) ανήκει στην οικογένεια των λειριιδών (Liliaceae) και αναπτύσσεται σε διάφορα μέρη. Είναι πιο ισχυρό σε αντίθεση με το ήρεμο σκόρδο και περιέχει περισσότερα μέταλλα. Περιέχει τη θειούχο ένωση αλιίνη η οποία μετατρέπεται σε αλλισίνη και αποτελεί φυσικό αντιβιοτικό δρώντας ενάντια στα βακτήρια και τους μύκητες όπως στον Candida albicans.

     Το άγριο σκόρδο ήταν ήδη γνωστό από το μεσαίωνα ως θεραπευτικό φυτό για ενοχλήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα. Του αποδίδονται αντισηπτικές ιδιότητες, είναι διουρητικό, καθαριστικό και κατά της υπέρτασης.

Διευκολύνει τον πόνο στο στομάχι και τονώνει την πέψη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία της διάρροιας, του τυμπανισμού, σε κολικούς, δυσπεψία και απώλεια της όρεξης. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπέρτασης, της χοληστερόλης στο αίμα και στην ελάττωση του κινδύνου αρτηριοσκλήρωσης.

Επίσης τα φύλλα του Allium ursinum είναι βρώσιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σαλάτα, βρασμένα ως λαχανικό, σε σούπες και ως συστατικό για πέστο αντί του βασιλικού.  Οι μίσχοι διατηρημένοι σε άλμη τρώγεται σαν σαλάτα στη Ρωσία. Οι βολβοί και τα λουλούδια είναι επίσης εδώδιμα.

Οι βολβοί είναι αγαπημένη τροφή του αγριογούρουνου και της καφέ αρκούδας. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή.

Επίσης μειώνει τη χοληστερίνη και την υπέρταση, είναι αντιθρομβωτικό και προστατεύει τα αγγεία από αθηρωματική πλάκα προλαμβάνοντας έτσι από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Άλλες ιδιότητες του είναι ότι αποτελεί πεπτικό βοήθημα και τονωτικό της όρεξης.

Συστατικά που περιέχονται στο άγριο σκόρδο είναι επίσης και αιθέρια έλαια, φαινόλες, μέταλλα όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο και σίδηρο, λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνη Α, C κ.ά.

Αν για κάποιους λόγους δεν μπορεί κανείς να αντέξει την κατάποση σκόρδου ή άγριου σκόρδου, μεγάλες εταιρείες συμπλήρωμάτων όπως η αμερικάνικη NOW και η γερμανική VioGenesis, κάνουν πιο ευχάριστη και εύκολη αυτή την απαραίτητη συνήθεια, παράγοντας προϊόντα όπως τα:

Wild_Garlic_Caps_GRFVioGenesis Wild Garlic (Άγριο Σκόρδο σε Κάψουλες)

Wild_Garlic_GRFVioGenesis Wild Garlic Extract (Εκχύλισμα Άγριου σκόρδου)

NOW-01814-11NOW Garlic 5000 (5000mg Σκόρδου σε Κάψουλες)

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.