Πυκνογενόλη – Ένα Ισχυρό Αντιοξειδωτικό

Pinus pinaster male coneΗ πυκνογενόλη είναι το εμπορικό όνομα της προανθοκυανιδίνης, μέλος του συμπλέγματος των βιοφλαβονοειδών και εξάγεται από τον φλοιό του ευρωπαϊκού πεύκου, pinus maritima.

Τα φλαβονοειδή (flavonoids) έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν τον οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες. Τα βιοφλαβονοειδή προστατεύουν και ενδυναμώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και είναι κατάλληλα για τη ανακούφιση από τις αγγειακές ενοχλήσεις.

Αυτή η ευεργετική, για τον οργανισμό, ουσία προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Στην πραγματικότητα, έχουν βρεθεί πάνω από 80 τεκμηριωμένα πλεονεκτήματα.

Μερικά από αυτά είναι:

  • Ισχυρό αντιοξειδωτικό
  • Υποστήριξη σε στυτικές δυσλειτουργίες
  • Ενίσχυση των εγκεφαλικών λειτουργιών

Μελετάται ως θεραπεία για τις ελεύθερες ρίζες που σχετίζονται με διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των:

  • Αλτσχάιμερ
  • Του καρκίνου
  • Της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
  • Του γλαυκώματος και
  • Της άνοιας

Η πυκνογενόλη έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό τόσο από τη βιταμίνη C, όσο και από τη βιταμίνη Ε, επειδή απορροφάται εύκολα στην κυκλοφορία του αίματος (η απορρόφηση διαρκεί μόλις 20 λεπτά) και λειτουργεί μέχρι και για 72 ώρες.

Yosemite National Park trees. California, USAΣυνεργάζεται, επίσης, με τη βιταμίνη C για να βοηθήσει το σώμα να ανακυκλώσει τη βιταμίνη Ε και είναι ένα από τα λίγα αντιοξειδωτικά που μπορούν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό για να βοηθήσουν στην προστασία των ιστών του εγκεφάλου.

Επειδή η πυκνογενόλη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά των ελεύθερων ριζών, πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση των συστημάτων που φθείρονται με την πάροδο του χρόνου, βελτιώνοντας την αντίσταση του ανοσοποιητικού συστήματος, την όραση, την γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου και την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Μπορεί, επίσης, να προστατέψει το κυτταρικό DNA από τις οξειδωτικές βλάβες και τις κυτταρικές μεταλλάξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η πυκνογενόλη μπορεί να βελτιώσει το κυκλοφορικό σύστημα, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση των τριχοειδών αγγείων και των φλεβών. Η βελτιωμένη κυκλοφορία βοηθά στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, μιας κυκλοφορικής διαταραχής που χαρακτηρίζεται από κνησμό του δέρματος, οίδημα, έλκη και φλεβίτιδα.

Βοηθά, επίσης, στην καρδιαγγειακή νόσο. Επιπλέον, η πυκνογενόλη βοηθά να μην κολλήσουν μεταξύ τους τα αιμοπετάλια κι έτσι ουσιαστικά αποτρέπει τον σχηματισμό επικίνδυνων θρόμβων στο αίμα.

Pine treeΜερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πυκνογενόλη διευκολύνει τα αλλεργικά ή φλεγμονώδη συμπτώματα, αναστέλλοντας την απελευθέρωση και την σύνθεση ορισμένων ενώσεων που προάγουν τη φλεγμονή, όπως η ισταμίνη, η πρωτεάση σερίνης, οι προσταγλανδίνες, τα λευκοτριένια.

Η πυκνογενόλη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία του άγχους που σχετίζεται με τα έλκη, μειώνοντας την έκκριση ισταμίνης και προστατεύοντας τον συνδετικό ιστό στις βλεννώδεις μεμβράνες.

Το αντιοξειδωτικό σύμπλεγμα που περιέχεται στην πυκνογενόλη, βρίσκεται σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες στις φλούδες ή τους σπόρους των σταφυλιών, στα βατόμουρα, τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, στους φλοιούς της λεμονιάς και στα φύλλα της φουντουκιάς.

Είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο, ωστόσο, να λαμβάνεται η απαιτούμενη για την αντιοξειδωτική προστασία ποσότητα που είναι απαραίτητη μόνο από τη διατροφή.  Έτσι υπάρχουν πολύ αξιόλογα συμπληρώματα διατροφής για να γίνει εφικτή η απαραίτητη καθημερινή λήψη πυκνογενόλης. Τέτοιο φυτικό συμπλήρωμα είναι το Now Pycnogenol της αμερικάνικης εταιρείας NOW Foods που παράγει ποιοτικά συμπληρώματα διατροφής από το 1968.

Now Pycnogenol® 30 mg 30 caps Now Pycnogenol 30mg – 30 Caps

Δεν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για την πυκνογενόλη, αλλά δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα καμία τοξική επίδραση. Σε μια μελέτη που έγινε, ημερήσιες δόσεις μέχρι και 35.000 χιλιοστόγραμμα που δόθηκαν για έξι μήνες, δεν παρουσίασαν καμία ανεπιθύμητη ενέργεια. Ωστόσο, αυτές οι ποσότητες δεν συνιστώνται για έγκυες γυναίκες ή για παιδιά, καθώς δεν έχει ακόμα καθοριστεί αν είναι ασφαλείς γι’ αυτές τις ομάδες.

Όσον αφορά τη στυτική δυσλειτουργία, η πυκνογενόλη ενισχύει τα οφέλη της L-αργινίνης σε μεγάλο βαθμό. Σε 2 ξεχωριστές κλινικές μελέτες διαπιστώθηκε ότι ο συνδυασμός τους είναι εξαιρετικά ασφαλής κι αποτελεσματικός για την επίλυση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Pinus maritimaΗ πυκνογενόλη φαίνεται πως λειτουργεί καλύτερα όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα αντιοξειδωτικά και μέταλλα. Οταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη Ε και τη βιταμίνη Α (β-καροτένιο) και ανόργανα άλατα ψευδαργύρου, σελήνιο, μαγγάνιο, με την προσθήκη του συνενζύμου Q10, το εκχύλισμα φλοιού πεύκου της πυκνογενόλης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών που συνδέονται με οξείες και χρόνιες φλεγμονές, γεροντική άνοια, κακή κυκλοφορία, νευρικές διαταραχές και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μελέτες έχουν δείξει πως η πυκνογενόλη μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία ή πρόληψη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αρθρίτιδα, το άσθμα, η ινομυαλγία, η κυτταρίτιδα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η νευροπάθεια, ο καρκίνος του πνεύμονα, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η ισχαιμία του μυοκαρδίου, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι διαταραχές του δέρματος, η φλεβίτιδα, η κακή νυχτερινή όραση, ο πυελικός πόνος, η νόσος του προστάτη, η αθηροσκλήρωση, οι αυτοάνοσες διαταραχές και η υψηλή αρτηριακή πίεση.


Πηγές:

medinova.gr

galinos.gr

topontiki.gr

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Μια σκέψη για “Πυκνογενόλη – Ένα Ισχυρό Αντιοξειδωτικό”