Συνένζυμο CoQ10 – Τι Είναι και Τι Πρέπει να Γνωρίζουμε

HealthyHeart-960x500

Η πρόοδος που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια στον τομέα της διατροφής αλλά και της κλινικής διαιτολογίας, είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη, μελέτη και καλύτερη διερεύνηση ουσιών, οι οποίες τα παλιότερα χρόνια δεν ήταν ευρέως γνωστές. Ωστόσο, πολλές από αυτές είναι σημαντικές για την καλύτερη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και την πρόληψη σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες ουσίες οι οποίες μελετήθηκαν είναι το συνένζυμο Q10. Πρόκειται για μια ουσία η οποία την συναντάται σε διάφορες τροφές και συμπληρώματα διατροφής. Καθημερινά χρειαζόμαστε περίπου 400mg Q10. Δηλαδή είναι αρκετά δύσκολο να καλύψουμε την απαιτούμενη ημερήσια δοσολογία μόνο από την διατροφή μας. Μία αποτελεσματική λύση είναι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία είναι πλούσια σε Q10. Τέτοια συμπληρώματα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην επαρκή λήψη CoQ10 είναι :

Now CoQ10 Pure powder 28 gr NOW CoQ10 Pure Powder – CoQ10 σε μορφή σκόνης – NOW Foods από το 1968

Now CoQ10 60 mg with Omega-3 30 softgelsNOW CoQ10 60mg with Omega-3 Fish Oil – CoQ10 με Ωμέγα 3 λιπαρά – NOW Foods από το 1968

Now CoQ10 30 mg Vegetarian 120 VcapsNOW CoQ10 30 mg Vegetarian – Συνένζυμο CoQ10 – NOW Foods από το 1968

NOW CoQ10 100mg w Hawthorn Berry Vegetarian NOW CoQ10 100 mg VegetarianΣυνένζυμο CoQ10 – NOW Foods από το 1968

Επίσης πρόσφατα έκαναν την εμφάνιση τους και καλλυντικά μεγάλων εταιριών του χώρου τα οποία περιέχουν το συνένζυμο Q10. Τέτοια είναι:

ow CoQ10 Antioxidant cream 59 ml Now CoQ10 Antioxidant Cream – Aντιοξειδωτική κρέμα CoQ10 – NOW Foods από το 1968

Now CoQ10 Antioxidant serum 30 ml Now CoQ10 Antioxidant Serum –  Aντιοξειδωτικός ορός CoQ10 – NOW Foods από το 1968

Τι είναι όμως το Q10 τελικά;

To Q10 ονομάζεται αλλιώς και ουβικινόνη. Αν και συχνά συγκαταλέγεται στις βιταμίνες ο τρόπος δράσης του είναι αρκετά διαφορετικός και το διαφοροποιεί από αυτές. Είναι μεγάλο μόριο το οποίο μεταφέρει άτομα υδρογόνου και έχει σχετικά μεγάλη κινητικότητα.

Αν και μπορούμε να λαμβάνουμε Q10 μέσω κάποιων τροφών, ο οργανισμός μας έχει τη δυνατότητα να συνθέτει.

Βιοσυντίθετα από το αμινοξύ τυροσίνη. Πρόκειται για σύνθετη διαδικασία η οποία απαιτεί τη συμμετοχή τουλάχιστον 8 ακόμη βιταμινών (κυρίως του συμπλέγματος Β) και άλλων ιχνοστοιχείων.

Παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπνευστική αλυσίδα των κυττάρων, η οποία είναι σημαντική για την υγεία μας και είναι μία από τις κύριες μεταβολικές διεργασίες που συντελούνται στον οργανισμό μας. Επίσης το Q10 παίζει σημαντικό ρόλο στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια.

coq-as-picture   co-enzyme-q10-chemical-structure   coq10-benefits

Το ATP θεωρείται το ενεργειακό νόμισμα του οργανισμού μας. Όταν προσλαμβάνουμε τροφή μέσω του μεταβολισμού μας μετατρέπονται οι πρωτεϊνες, οι υδατάνθρακες και τα λιπίδια σε γλυκόζη, αμινοξέα και λιπαρά οξέα και στη συνέχεια αυτά σε ΑΤΡ. Το συνένζυμο Q10 παίζει σημαντικό ρόλο στην τελευταία αυτή μετατροπή.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική βιολογική δραστηριότητα και το Q10 είναι απαραίτητο. Το συνένζυμο αυτό δρα στα μιτοχόνδρια όπου συντελείται η μετατροπή. Η άμεση συσχέτιση της παραγωγής ενέργειας με το συνένζυμο Q10 σημαίνει ότι ιστοί και μύες με μεγάλες ανάγκες ενέργειας όπως το μυοκάρδιο απαιτούν μεγάλες ποσότητες Q10.

Τροφές οι οποίες περιέχουν το Q10

Στην φύση το Q10 είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, και μπορούμε να το βρούμε σε φυτικές αλλά και σε ζωικές τροφές. Επίσης σε κάποια μορφή του συντίθεται και στον οργανισμό, στα κύτταρα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν συγκαταλέγεται στις βιταμίνες σύμφωνα με τον κλασικό ορισμό τους. Κυρίως όμως η ποσότητα του Q10 εξαρτάται από το λήψη μέσω των τροφών και των συμπληρωματων διατροφής.

Tροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε Q10 είναι

η σόγια

τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, το σκουμπρί και ο σολωμός, επίσης το μοσχάρι, το χοιρινο, το κοτόπουλο, οι ξηροί καρποί (ιδιαίτερα τα αμύγδαλα, τα φυστίκια και τα καρύδια), το σουσάμι, το βαμβακέλαιο, το σογιέλαιο και το ελαιόλαδο, λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το κουνουπίδι και το λάχανο, και φρούτα.

Almond21 img17 OliveOil

Πίνακας τροφών και περιεκτικότητας τους σε Q10

ΣΟΓΙΑ 9.2 mg/100 gr
ΣΑΡΔΕΛΕΣ 6.4 mg/100 gr
ΣΚΟΥΜΠΡΙ 4.3 mg/100 gr
ΜΟΣΧΑΡΙ 3.1 mg/100 gr
ΠΥΤΙΡΟΥΧΑ ΔΗΜ/ΚΑ 2.8 mg/100 gr
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ 2.1 mg/100 gr
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ 1.7 mg/100 gr
ΣΠΑΝΑΚΙ 1.0 mg/100 gr

Καθημερινά χρειαζόμαστε περίπου 400mg Q10. Δηλαδή είναι αρκετά δύσκολο να καλύψουμε την απαιτούμενη ημερήσια δοσολογία μόνο από την διατροφή μας. Μία αποτελεσματική λύση είναι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία είναι πλούσια σε Q10.

Q10 και στεφανιαία νόσος

Το American Journal of Cardiology ανέφερε “Το συνένζυμο Q10 είναι χρήσιμη ουσία για τα μιτοχόνδρια (συστατικά των κυττάρων), ώστε να φέρουν σε πέρας τη βασική τους λειτουργία, ενώ ταυτόχρονα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση στη ζωή“.

Έλλειψη Q10 και οι συνέπειες

Τόσο σε πειραματόζωα, αλλά και σε ανθρώπους έχει παρατηρηθεί μέσω ερευνών η συσχέτιση έλλειψης Q10 με διάφορα παθολογικά προβλήματα υγείας. Σε περίπτωση μειωμένης πρόσληψης λόγω διατροφής αλλά και μη λήψης συμπληρωμάτων, μειωμένης βιοσύνθεσης και υπερβολικής χρήσης από το σώμα μπορεί να εμφανίσει ο οργανισμός μας έλλειψη σε Q10.

Ακόμη, ανεπάρκεια σε Q10 μπορεί να προκληθεί από τη γήρανση, την μόλυνση, τη λήψη κάποιων φαρμάκων όπως οι στατίνες και το στρες είναι επιπλέον παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια της ουσίας αυτής. Έρευνα έχει δείξει ότι περίπου το 75% των Αμερικανών άνω των 50 έχουν έλλειψη σε Q10.

Τέλος η έλλειψη σε Q10 μπορεί να προκληθεί από χρόνια υποθρεψία-δυσθρεψία ή καχεξία.

Τα συμπτώματα τα οποία μπορεί να εμφανίσει κάποιος ο οποίος παρουσιάζει έλλειψη σε Q10 μπορεί να είναι:

  • χρόνια κόπωση
  • καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα καρδιολογικά προβλήματα
  • μολύνσεις
  • κάποια διανοητικά προβλήματα
  • μειωμένη μυϊκή ενδυνάμωση και
  • αντοχή

Συνιστώμενη δοσολογία

Για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας απαιτούνται 400mg Q10 ημερησίως. Ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες από την υπερδοσολογία του.


Πηγές

greenmed.gr

en.wikipedia.org

iatronet.gr

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.