Περπάτημα και Οφέλη

walking

Το συχνό περπάτημα είναι ένας από τους καλύτερους και πιο εύκολους τρόπους για να ωφελήσει κανείς την υγεία του, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων. Η μελέτη δείχνει ότι η τακτική πεζοπορία μειώνει τον κίνδυνο για εμφράγματος, εγκεφαλικού, καρκίνου, κατάθλιψης και άλλων παθήσεων.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νόριτς, ανέλυσαν 42 μελέτες από 14 διαφορετικές χώρες,οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν 2.000 άτομα και εξέτασαν τα οφέλη από τη συμμετοχή σε πεζοπορίες, πεζοπορικούς ομίλους και ανάλογες ομάδες που διοργανώνουν τακτικές εξόδους περιπάτων στην ύπαιθρο.

H ανάλυση δείχνει πως η συμμετοχή σε τέτοιες δραστηριότητες προσφέρει αναμφίβολα πολλά οφέλη. Οι συμμετέχοντες σε τέτοιες ομάδες περιπάτων και εξορμίσεων εμφανίζουν, μετά από κάποιο διάστημα, μείωση:

  • της αρτηριακής πίεσης
  • των παλμών της καρδιάς
  • της οστοεοπόρωσης
  • της χοληστερίνης και
  • του βάρους τους

Βελτίωση, αλλά σε μικρότερο βαθμό, παρατηρείται επίσης στο σάκχαρο.

Μελέτες επίσης έδειξαν ότι ένα γρήγορο περπάτημα στη γειτονιά μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ενός ευρύτερου φάσματος διαταραχών, από σεξουαλική δυσλειτουργία μέχρι γνωστική κατάπτωση. Πράγματι, ο JoAnn Manson, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Harvard, υποστηρίζει ότι ο καθημερινός περίπατος είναι «τόσο κοντά στη μαγεία όσο και η μοντέρνα ιατρική. Αν υπήρχε κάποιο χάπι που θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο των χρόνιων ασθενειών όπως το περπάτημα, τότε οι άνθρωποι θα ζητωκραύγαζαν από ευτυχία».

Ακόμη, όσοι ασχολούνται με την ομαδική πεζοπορία, ή έστω κάνουν περιπάτους με παρέα, εμφανίζουν βελτίωση:

  • στη λειτουργία των πνευμόνων
  • στη γενική σωματική ευεξία,
  • και στην ψυχική υγεία τους

ιδίως μειώνοντας αισθητά μορφές κατάθλιψης που πιθανώς να είχαν προτού ξεκινήσουν αυτή τη δραστηριότητα.

Οι μελέτες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό περί το 75%, «εθίζονται» σε τέτοιες ομάδες και στην πεζοπορία, από τη στιγμή που εντάσσονται σε αυτές.

Με δεδομένο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ότι περίπου το 30% των ενηλίκων ασκούνται λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα, ενώ το 10% δεν περπατάει πάνω από πέντε λεπτά σε κάθε έξοδό του από το σπίτι, η ανάγκη πλέον της πεζοπορίας και των περιπάτων σε σχέση με την υγεία είναι ολοένα και πιο επιτακτική. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως οι γιατροί θα πρέπει να συστήνουν αυτή τη συνήθεια στους ασθενείς τους, γιατί οι τελευταίοι θα ωφεληθούν ποικιλοτρόπως.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο οι άνθρωποι να αρχίσουν ξανά να περπατάνε προκειμένου να ενισχύσουν την υγεία τους. Ο James Levine, καθηγητής ιατρικής στην Κλινική Mayo της Μινεσότα, ο οποίος μελέτησε τα οφέλη του βάδην, δήλωσε: «Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι για να περπατάνε. Έχουμε ξοδέψει 7 εκατομμύρια χρόνια ιστορίας για να περπατάμε και τώρα, ξαφνικά, καθόμαστε. Αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας».

Η πεζοπορία είναι φυσικά ωφέλιμη σωματικά ακόμα και αν κανείς την πραγματοποιεί μόνος, όμως όταν γίνεται ομαδικά, για αρκετούς ανθρώπους προστίθενται ψυχικά και ψυχολογικά πλεονεκτήματα που έχουν να κάνουν με την συντροφιά και την κάθε μορφή παρέας. «Οι άνθρωποι που περπατάνε σε ομάδες, τείνουν να έχουν πιο θετική στάση απέναντι στη σωματική δραστηριότητα, ενώ νιώθουν και λιγότερο μόνοι».

Είναι ένα είδος άσκησης που δεν σας αναγκάζει να γραφτείτε στο γυμναστήριο, ούτε να αγοράσετε spandex, λίκρα ή άλλες φόρμες γυμναστικής. Επιπλέον, είναι μια άσκηση, την οποία θα αποδέχονταν ακόμα και εκείνοι που φοβούνται την γυμναστική.

Καλό θα ήταν η πεζοπορία ή ο περίπατος να είναι πάνω από 45 λεπτά.

Παπούτσια

Benefits-of-Walking Walking-Feet-istock-photo 

Η Lucy Knight, συγγραφέας του βιβλίου «Να περπατάτε για να χάσετε βάρος» λέει πως «Το να χρησιμοποιείτε τα παλιά σας παπούτσια για το περπάτημα δεν θα σας κάνει καλό. Τα παπούτσια τρεξίματος έχουν γενικά ψηλή φτέρνα για να ελέγχουν την κίνηση του πίσω μέρους του ποδιού. Αυτό το χαρακτηριστικό όμως δεν είναι απαραίτητο για το περπάτημα. Αντίθετα, το μόνο που καταφέρνει είναι να κουράσει υπερβολικά τους μύες της κνήμης, κάτι που προκαλεί πόνο και φλεγμονή». Αντί γι’ αυτό, προτείνει να χρησιμοποιείτε συγκεκριμένα παπούτσια, ειδικά για περπάτημα, «τα οποία έχουν μεγαλύτερη καμπύλη στο σημείο των δακτύλων απ’ ότι τα παπούτσια τρεξίματος», εύκαμπτη σόλα που προστατεύει από τους κραδασμούς και αναπνέουν από το πάνω μέρος. Οι μπότες και τα σανδάλια είναι ακατάλληλα για ένα δυνατό περπάτημα, συνεχίζει η Knight, «καθώς δεν λυγίζουν καθόλου και έχουν δύσκαμπτες σόλες».

Ένα εξειδικευμένο κατάστημα με αθλητικά είδη θα μπορούσε να σας συμβουλεύσει για να αγοράσετε τα κατάλληλα παπούτσια. Οι κατασκευαστές των μοδάτων παπουτσιών MBT ισχυρίζονται ότι, επειδή οι εύκαμπτες σόλες χωρίζουν τις φτέρνες από το μπροστινό μέρος της πατούσας, τα παπούτσια βοηθούν το πόδι να κυλήσει προς τα μπροστά, γεγονός που σας αναγκάζει να καταβάλλετε μεγαλύτερη προσπάθεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δυναμώνουν τα πόδια σας και να καταπολεμάται η κυτταρίτιδα. Κάποιοι φυσιολόγοι αμφισβητούν αυτήν την άποψη αλλά, από την άλλη, λένε ότι μπορεί να αξίζει να κάνετε μια προσπάθεια.


Πηγές:

solution.gr

ygeia.tanea.gr

oneman.g

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.