Ένζυμα – Το Μυστικό της Μακροζωίας

Enzyme-optimization-graphic-copyNEW2-560x350  

Ονομασία των ενζύμων

Με την ελληνική, διεθνή σήμερα, ονομασία “ένζυμα”, περιγράφονται οι ειδικές πρωτεΐνες ή οι πρωτεϊνικής βάσης πολύπλοκες οργανικές αυτές ενώσεις, που αποτελούνται από πολυμερή αμινοξέων και οι οποίες δρουν ως καταλύτες στις χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στον μεταβολισμό των οργανισμών, εξ ου και η συνώνυμη ονομασία τους βιοκαταλύτες.

Η ονομασία των ενζύμων εκτός από εκείνων που παρέμεινε από παλαιότερα (π.χ, θρεψίνη, πεψίνη κ.λπ.) έχει καθοριστεί, κατά παράδειγμα του Buchner, να λαμβάνει ως πρώτο συνθετικό τη θεματική ονομασία του υποστρώματος (της ένωσης επί της οποίας γίνεται η χημική μεταβολή) με την κατάληξη -άση.

Έτσι το ειδικό ένζυμο που έχει λιπολυτική δράση ονομάζεται (λιπ + άση) λιπάση, το ένζυμο που καταλύει την ουρία ουρεάση κ.λπ.Το πρώτο συνθετικό περιγράφει το υπόστρωµα ή τον τύπο της αντίδρασης που καταλύει. „

Η κατάληξη κατάληξη –άση δείχνει δείχνει ότι πρόκειται πρόκειται για ένζυµο. „ Μερικά παραδείγµατα είναι:

 • αµυλάση
 • λιπάση
 • σουκράση
 • αφυδρογονάση
 • λιγάση
 • πεπτιδάση κλπ.

H δράση των ενζύμων
494a8e8421b688f627e00d62c7fd6522 3f-20

Σχεδόν όλες οι χημικές αντιδράσεις στα κύτταρα απαιτούν τη ρυθμιστική δράση των ενζύμων. Όπως όλοι οι καταλύτες, έτσι και τα ένζυμα λειτουργούν αυξομειώνοντας την ενέργεια ενεργοποίησης μιας αντίδρασης. Τα περισσότερα ένζυμα επιταχύνουν την αντίδραση εκατομμύρια φορές σε σχέση με την ταχύτητα της χωρίς αυτά. Ωστόσο,τα ένζυμα διαφέρουν από τους υπόλοιπους καταλύτες ως προς την εξειδίκευση, καθώς είναι πολύ πιο περιοριστικά εξειδικευμένα από αυτούς – κάθε ένζυμο μπορεί να καταλύσει μια συγκεκριμένη μόνο αντίδραση. Για παράδειγμα, η πηκτινάση βοηθά να διασπαστούν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπίδια. Ο αριθμός τους υπολογίζεται σήμερα σε περισσότερα από 700.

Η ενζυμική δράση εξαρτάται επίσης από τη θερμοκρασία, το χημικό περιβάλλον (πχ το pH) και από τη συγκέντρωση του υποστρώματος στο ενεργό κέντρο του. Παρόλο που σχεδόν όλα τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες, δεν είναι όλοι οι βιοχημικοί καταλύτες ένζυμα.

Τα ένζυµα βρίσκονται υπό µορφή διαλύµατος, µέσα ή έξω από τα κύτταρα κύτταρα ή προσηλωµένα σε κάποιες µεµβράνες. „ Τα ίδια ένζυµα δεν χρησιµοποιούνται σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός κυττάρου αλλά ανανεώνονται. „ Τα ένζυµα παράγονται και καταστρέφονται από το κύτταρο ανάλογα µε τις ανάγκες του. „ Κάθε ένζυµο καταλύει µόνο µια αντίδραση ή µόνο µια κατηγορία αντιδράσεων και προς τις δυο κατευθύνσεις.

Η παρουσία των ενζύµων αυξάνει την πιθανότητα «σύγκρουσης » των µορίων του υποστρώµατος µε τη σωστή τους µεριά για να µπορέσουν να αντιδράσουν αντιδράσουν.


NOW Super Enzymes NOW Super Enzymes – Ιδανικός συνδυασμός ενζύμων, βρομελαίνης, παπαΐνης κ.α. που βοηθάει στην πέψη και καλύτερη απορρόφηση


Τι καταστρέφει τα ένζυμα:

Ο Edward Howell MD, με παγκόσμιο κύρος στα ένζυμα και την διατροφή, λέει ότι τα ένζυμα αλλοιώνονται επάνω από τους 48 βαθμούς Κελσίου. Αφού το νερό βράζει στους 100 βαθμούς, καταλαβαίνετε ότι το μαγείρεμα είναι καταστρεπτικό στα περισσότερα τρόφιμα.

Ο Δρ Francis Pottenger του οποίου τα διάσημα πειράματα του με δύο ομάδες γατών στη δεκαετία του ’30 είναι εξίσου σχετικά σήμερα όπως πάντα. Στην μια ομάδα δόθηκε αποκλειστικά ωμή, άψητη τροφή. Στην άλλη δόθηκε μόνο μαγειρεμένη. Τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά σαφή:

όλες οι γάτες που τρέφονταν με ωμή τροφή έζησαν μια μακριά, υγιή ζωή. Οι γάτες που τρέφονταν με μαγειρεμένη τροφή αρρώστησαν και πέθαναν πολύ νεώτερες.

Ο Δρ Edward Howell στο βασικό έργο του Enzyme Nutrition , λέει ότι μας δίνεται ένας τραπεζικός λογαριασμός ενζυμικής ενέργειας στην αρχή της ζωής μας. Ο τραπεζικός λογαριασμός περιέχει δύο τύπους ενζυμικών νομισμάτων:

– τα μεταβολικά ένζυμα(5000)    – τα πεπτικά ένζυμα(20)

Όσο περισσότερα χρησιμοποιήσουμε από αυτόν τον τραπεζικό λογαριασμό για την πέψη, τόσο λιγότερα αφήνονται για χιλιάδες άλλες εργασίες που τα μεταβολικά ένζυμα πρέπει να εκτελέσουν στους οργανισμούς μας, όπως η σκέψη, η αναπνοή, το περπάτημα, η όραση, η ζωή των κυττάρων, κλπ….  όλα εξαρτώνται από τα ένζυμα.


Τροφές με πεπτικά ένζυμα

Papaya  Beans  Pineapple

Επιλέγετε τροφές που περιέχουν ένζυμα, όπως:

 • η παπάγια
 • ο ανανάς
 • τα φυτρωμένα φασόλια
 • οι σπόροι, και
 • τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι
Επίσης ο ανανάς περιέχει υψηλά επίπεδα ενός πεπτικού ενζύμου που ονομάζεται βρωμελαΐνη. Η βρωμελαϊνη είναι ένα ένζυμο πρωτεάσης, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών. Τρώγοντας ένα μικρό ανανά πριν ή μετά από μεγάλα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στην πέψη.

 NOW Bromelain – Φυσικό πεπτικό ένζυμο προερχόμενο από τον φρέσκο ανανά που διασπά τις πρωτεΐνες


Πηγές

www.clickatlife.gr

www.el.wikipedia.org

www.tovima.gr

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.