Ψευδάργυρος και Σημασία στην Διατροφή

Zinc

Η σημασία των μικροθρεπτικών συστατικών στον ανθρώπινο οργανισμό είναι  αδιαμφισβήτητη και, μεταξύ αυτών, ο ψευδάργυρος (Zn) είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο.

Η ανεπάρκεια του μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης και σχετίζεται και με αρκετές χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία όπως η αθηροσκλήρωση, εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος και ο καρκίνος.

Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος προστατεύοντας τον οργανισμό από τις ιώσεις και το κοινό κρυολόγημα.

Κατά τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι ο ψευδάργυρος έχει θεραπευτικά οφέλη στην οξεία διάρροια στα παιδιά ενώ σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση φάνηκε ότι η συμπλήρωση Ζη μείωσε τη διάρροια και την πιθανότητα εμφάνισης πνευμονίας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Υπήρξαν επίσης αναφορές για τα οφέλη σε σχέση με άλλες ασθένειες, όπως η νόσος του Wilson, η χρόνια ηπατίτιδα C, η εγκεφαλική γήρανση, η κατάθλιψη, η νόσος του Parkinson, και η νόσος του Alzheimer.

Όσον αφορά τη θετική επίδραση του Zn στην κατάθλιψη, υπάρχουν στοιχεία που υποστήριζουν τη σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς που υποφέρουν από κατάθλιψη και καταναλώνουν Zinc σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν μόνο αντικαταθλιπτικά.

Επιπρόσθετα, άλλα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης των οφθαλμικών ασθενειών που συσχετίζονται με τη γήρανση και την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Έχει σημειωθεί επίσης αλεπάλληλες φορές η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του ψευδαργύρου και η συμβολή του απέναντι στις επιβλαβείς για τον οργανισμό ελεύθερες ρίζες ενώ δείξνει να είναι ένα ισχυρό θρεπτικό συστατικά που βοηθά την ενίσχυση της γονιμότητας και στα δύο φύλλα και την αύξηση της σεξουαλικής διέγερσης.

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την ομαλή λειτουργία πολλών χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα, αφού ρυθμίζει τη λειτουργία 300 περίπου ενζύμων, συμμετέχει στις βιοχημικές διαδικασίες που υποστηρίζουν τη ζωή, όπως η κυτταρική αναπνοή, η αναπαραγωγή του DNA η ακεραιότητα της κυτταρικής μεμβράνης και ο καθαρισμός των ελευθέρων ριζών.

Ο ψευδάργυρος συμμετέχει στη δημιουργία περισσοτέρων από 2000 μεταγραφικών παραγόντων, που χρειάζονται για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των λιπιδίων, και των νουκλεϊνικών οξέων και τη γονιδιακή μετεγγραφή.
Επιπλέον, ο ψευδάργυρος που υπάρχει μέσα στις πρωτεΐνες μπορεί, είτε να συμμετέχει άμεσα στη χημική κατάλυση ή να είναι σημαντικός για τη διατήρηση της πρωτεϊνικής δομής και σταθερότητας.

Επηρεάζει άμεσα πολλά οργανικά συστήματα όπως το νευρικό, το ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό. Επίσης, διατηρεί την καλή λειτουργία των αισθήσεων όπως είναι η γεύση και η όσφρηση.

Σε περιπτώσεις αύξησης των σωματικών ή νοητικών απαιτήσεων του οργανισμού, καθώς και σε αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ανάγκη για ψευδάργυρο ή μεγαλύτερη απώλεια ψευδαργύρου από τον οργανισμό, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές εμποδίζουν την απορρόφηση του ψευδαργύρου από τον οργανισμό.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟ

Zinc Foods

Καθώς η μετακίνηση του ψευδαργύρου δια μέσου των ιστών είναι περιορισμένη και δεν υπάρχουν αποθήκες ψευδαργύρου, είναι σημαντικός ο συνεχής ανεφοδιασμός του σώματος με ψευδάργυρο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του μεταβολισμού, η σωματική ανάπτυξη και η επιδιόρθωση των ιστών. Είναι απίθανο να προσλάβει κανείς μεγάλη δόση ψευδαργύρου τρώγοντας τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο. Αυτές οι τροφές εμπλουτίζουν μεν τον οργανισμό με ψευδάργυρο, χωρίς όμως να τον βάζουν σε κίνδυνο υπερδοσολογίας.
Πλούσια τρόφιμα σε ψευδάργυρο είναι τα στρείδια, κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά, τα ενισχυμένα με ιχνοστοιχεία δημητριακά που χρησιμοποιούνται στο πρωϊνό γεύμα, οι σπόροι των δημητριακών, φασόλια, αρακάς, καρύδια, πασατέμπος, μαγιά μπύρας, κ.α.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑ

Zinc & Body

  • Είναι απαραίτητος για τη σωστή επούλωση των πληγών.
  • Απραίτητο συστατικό για την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Ο Ψευδάργυρος είναι βασικό μέταλλο για την ομαλή ανάπτυξη και την καλή όραση και ευεργετικό για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των οστών και για σύνθεση του κολλαγόνου και των πρωτεϊνών.
  • Επίσης βοηθά στη χρησιμοποίηση της βιταμίνης Α, του ασβεστίου και του φωσφόρου, καθώς και στη διατήρηση της ομαλής σεξουαλικής λειτουργίας.
  • Ακόμη συμβάλλει στην επούλωση εσωτερικών και εξωτερικών πληγών, ευνοεί την καλή λειτουργία του ήπατος.
  • Είναι απαραίτητος στο κρυολόγημα και γενικώς στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Συμβάλλει στην φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών.
  • Συμβάλλει στην Διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα.
  • Βελτιώνει την γονιμότητα και την δυνατότητα αναπαραγωγής.
  • Προστατεύει την υγεία του προστάτη στους άνδρες.
  • Συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία τής όρασης, της γεύσης και της όσφρησης.
  • Συντελεί στην διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών, του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.
  • Ενεργοποίηση της ινσουλίνης στους διαβητικούς.
  • Καλή λειτουργία τού νευρικού συστήματος.
  • Πρόληψη και καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Η ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ

Με τη σωματική άσκηση παρατηρούνται αυξημένες απώλειες ψευδαργύρου στα ούρα και στον ιδρώτα, ενώ παρατηρούνται αυξημένες απώλειες του χαλκού στα ούρα και τα κόπρανα.

Όταν αυτές οι απώλειες των ιχνοστοιχείων συνοδεύονται και από ανεπαρκή πρόσληψή τους με τη διατροφή, πράγμα που συχνά συμβαίνει στους μη αθλούμενους και τους αθλούμενους, τότε η υγεία των αθλουμένων βρίσκεται σε μη επιθυμητά επίπεδα. Διάφορα μέταλλα, όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το σελήνιο φαίνεται ότι είναι σημαντικά για τη βιοδιαθεσιμότητα του ινσουλινοειδούς παράγοντα ανάπτυξης [insulin-like growth factor 1 (IGF-1)].

Ο IGF-1 είναι μια αναβολική ενδοπαραγόμενη ορμόνη που συντίθεται κυρίως στο ήπαρ και εκφράζεται τοπικά στους περιφερικούς ιστούς. Η βιοδραστηριότητα του IGF-1 ελαττώνεται με την πάροδο της ηλικίας, πράγμα που συμβάλει στην εκδήλωση μυικής αδυναμίας.

Χορηγώντας ψευδάργυρο σε αθλητές και σε άτομα που καταπονούνται σωματικά ευνοείται η αύξηση του IGF-1, ο οποίος συμβάλει στη διατήρηση της μυικής δύναμης. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά συμπληρώματα αποκατάστασης με ψευδάργυρο και μαγνήσιο είναι διαθέσιμο από την αμερικάνικη εταιρεία NOW με λειτουργία από το 1968 και με μεγάλη τεχνογνωσία στον χώρο των συμπληρωμάτων. Αυτό είναι το


NOW ZMA ΝΟW ZMAIδανική φόρμουλα για αποκατάσταση, ανάπλαση μυϊκού ιστού και παραγωγή ορμονών 


ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ

Μικροδιατροφικά ιχνοστοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος και ο χαλκός επηρεάζουν τη σύνθεση της τεστοστερόνης. Τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν σημαντικώς υψηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου στον ορό και τις τρίχες τους, σε σύγκριση με άτομα που έχουν χαμηλή τεστοστερόνη.

Σε προπονούμενους αθλητές που πήραν συμπληρωματικά ψευδάργυρο από το στόμα επί 4 εβδομάδες, πριν από μια επίπονη αθλητική συμμετοχή, εμφάνισαν αμέσως μετά την τελική εκτέλεση του αγωνίσματός τους αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, σε σύγκριση με άλλους αθλητές που επιτέλεσαν το ίδιο αγώνισμα και είχαν πάρει εικονικό φάρμακο, που αποδίδεται στο γεγονός ότι ο ψευδάργυρος ενισχύει τη μετατροπή της ανδροστενδιόνης προς τεστοστερόνη.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΓΗΡΑΝΣΗ

Η έστω και ήπια έλλειψη ψευδαργύρου είναι σημαντικό κλινικό πρόβλημα για τα ηλικιωμένα άτομα. Μπορεί οι μετρήσεις των επιπέδων του ψευδαργύρου να βρίσκονται στον ορό, μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια. Παρά τούτο η βιοδιαθεσιμότητα των ενδοκυτταρικών ιόντων του ψευδαργύρου να είναι χαμηλή, πράγμα που οδηγεί σε έλλειψη ψευδαργύρου. Αυτό σημαίνει ότι η μέτρηση των επιπέδων του ψευδαργύρου στον ορό μπορεί να οδηγήσει σε παραπλανητικά συμπεράσματα. Τα ηλικιωμένα άτομα επιδεικνύουν έναν περιορισμό της ενδοκυτταρικής απορρόφησης ψευδαργύρου, σε σύγκριση με τα νέα και ενήλικα άτομα, λόγω κυτταρικής γήρανσης, η οποία ανταποκρίνεται λιγότερο προς τον ψευδάργυρο, λόγω τροποποίησης των γονιδιακών εκφράσεων μερικών μεταφορέων (πρωτεϊνών) ψευδαργύρου.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΟΣΦΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ

Σημειώνεται ότι τα άτομα που έχουν έλλειψη ψευδαργύρου έχουν πολύ πτωχή όσφρηση.

Η έλλειψη του ψευδαργύρου, που προκαλεί ανοσμία, προηγείται πολλά χρόνια πριν από την ανάπτυξη της νευροεκφύλιστικής νόσου.
Επειδή η σχέση μεταξύ των διαταραχών της γεύσης και των επιπέδων του ψευδαργύρου είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, είναι χρήσιμο σε μια γευστική διαταραχή να ελέγχονται τα επίπεδα του ψευδαργύρου με στόχο την αποκάλυψη της έλλειψης ψευδαργύρου.

Εξάλλου τα συμπληρώματα διατροφής ψευδαργύρου δρουν σχεδόν πάντα πολύ αποτελεσματικά στη θεραπεία των διαταραχών της γεύσης. Συμπληρώμα διατροφής ψευδαργύρου υψηλών προδιαγραφών είναι το :


 ΝΟW Zinc Picolinate – Ψευδάργυρος σε πικολινική μορφή, η οποία θεωρείται η πλέον απορροφήσιμη


ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ ΚΑΙ ΑΚΜΗ

Εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιείται η συμπληρωματική χορήγηση του ψευδαργύρου από το στόμα στη θεραπεία της ακμής. Έχει παρατηρηθεί από τους γιατρούς, αλλά και από τους ασθενείς με ακμή ότι ο ψευδάργυρος, όταν χορηγείται σε μικρές δόσεις μπορεί στις περισσότερες των περιπτώσεων να δράσει αποτελεσματικά. Το τελικό συμπέρασμα όλων των μελετών που έχουν γίνει σχετικά με την δράση του ψευδάργυρου στην ακμή είναι ότι στις περισσότερες δημοσιεύσεις περιγράφεται ότι ο ψευδάργυρος δημιουργεί αντιβακτηριδιακά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και ότι μπορεί να ελαττώσει την παραγωγή σμήγματος και γι’αυτό το λόγο μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με ακμή.
Ο ακριβής μηχανισμός δράσης του ψευδαργύρου κατά της ακμής είναι ακόμη αδιευκρίνιστος.

Παρά τούτο ο ψευδάργυρος μπορεί να δράσει θεραπευτικά κατά της ακμής για τους εξής λόγους:

1.    Καταστρέφει τα βακτηρίδια P. acnes που ευθύνονται για την δημιουργία της ακμής
2.    Περιορίζει την ερυθρότητα και τη φλεγμονή που συνοδεύουν της δερματικές βλάβες της ακμής
3.    Περιορίζει την παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ – ΑΝΤΡΙΚΟ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ – ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανδρική αναπαραγωγική ικανότητα, διότι είναι απαραίτητος για τη διατήρηση των γαμετογόνων κυττάρων, την εξέλιξη της σπερματογένεσης και τη ρύθμιση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων

Η ανεπαρκής λήψη του ψευδαργύρου με τη διατροφή ή η ανεπαρκής απορρόφησή του από το έντερο προκαλεί έλλειψη ψευδαργύρου, που μεταξύ των άλλων μπορεί να ελαττώσει σε βαθμό που ποικίλει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον ορό, σε άνδρες, που κατά τα άλλα είναι υγιείς. Να γιατί τα οστρακοειδή έχουν φήμη ως αφροδιασιακής τροφής (περιέχουν μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου).
Οι όρχεις των ενηλίκων περιέχουν άφθονο ψευδάργυρο και ο προστάτης είναι το πλέον ψευδαργυροβριθές όργανο του ανθρωπίνου σώματος. Η έλλειψη ψευδαργύρου πρώτα διαταράσσει τη δραστηριότητα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης. Αυτή η διαταραχή με τη σειρά της οδηγεί στην ελάττωση της παραγωγής τεστοστερόνης και ανακοπή της. Πιστεύεται ότι ο ψευδάργυρος βοηθάει στην αύξηση του προσδοκώμενου χρόνου ζωής των σπερματοζωαρίων, αφού γίνει η εκσπερμάτιση.

Ενας φυσιολογικός προστάτης έχει υψηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου από οποιοδήποτε άλλο μαλακό ιστό στο σώμα. Ωστόσο, τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου από το κανονικό. Επιπλέον, οι άνδρες που παίρνουν περισσότερο ψευδάργυρο στη διατροφή τους, τείνουν επίσης να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του προστάτη. Ως αντιοξειδωτικό, ο ψευδάργυρος μπορεί να προστατεύσει τον προστάτη από βλάβη των κυττάρων.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ

Zn

Από χρόνια είναι γνωστή η σχέση του διαβήτη με τον ψευδάργυρο. Και πράγματι τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου ή ακόμη μπορεί να έχουν έλλειψη ψευδαργύρου. Μια από τις αιτίες που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι διαβητικοί αποβάλλουν μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου στα ούρα τους.

Σέ έρευνα πανεπιστημίου της Σρί Λάνκα συμμετείχαν 86 άτομα με διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2 από διετίας. Όλοι οι ασθενείς έπαιρναν αντιδιαβητικά φάρμακα (σουλφονυλουρία, μετφορμίνη, η το συνδυασμό τους). Τα 86 άτομα χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα πήρε πολυβιταμίνη που περιείχε βιταμίνες Α, D3, και Ε, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό και σελήνιο.

Η δεύτερη ομάδα πήρε την ίδια πολυβιταμίνη και επιπλέον 22mg στοιχειακού ψευδαργύρου. Η τρίτη ομάδα πήρε εικονικό φάρμακο. Και οι τρεις ομάδες πήραν ένα δισκίο επί 4 μήνες.
Μετρήσεις στο αίμα των ασθενών έγιναν στην αρχή της μελέτης και μετά από 4 μήνες. Στο τέλος της έρευνας οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που πήραν πολυβιταμίνη και ψευδάργυρο είχαν στατιστικώς σημαντικά, χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου, μετά από νηστεία, σε σύγκριση με τα επίπεδα σακχάρου των ασθενών των δύο άλλων ομάδων.

Η ομάδα που έπαιρνε επιπλέον και ψευδάργυρο είχε σημαντική ελάττωση και της γλυκοζιλιωμένης αιμοσφαιρίνης [Hb(A1C)], ενώ παρατηρήθηκε ασήμαντη ελάττωση στους ασθενείς των δύο άλλων ομάδων.
Όσον αφορά τη χοληστερόλη στην ομάδα που πήρε ψευδάργυρο παρατηρήθηκε ελάττωση της LDL χοληστερόλης, ενώ και οι δύο ομάδες (η μία μόνο με πολυβιταμίνη και η δεύτερη με πολυβιταμίνη και ψευδάργυρο) έδειξαν σημαντική ελάττωση της αναλογίας της LDL-προς την-HDL-χοληστερόλη. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην ομάδα που πήρε το εικονικό φάρμακο παρατηρήθηκε αύξηση αυτής της αναλογίας.

Αυτό είναι σημαντικό γεγονός, διότι ο ρόλος της HDL είναι να προσλαμβάνει την περίσσεια χοληστερόλης και να την επιστρέφει στο ήπαρ. Αν κάποιος έχει παραπάνω LDL χοληστερόλη από αυτήν που μπορεί να διαχειριστεί η HDL, τότε έχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Αν λοιπόν διατηρείται μια σωστή ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο μορφών χοληστερόλης, τότε περιορίζεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιοκυκλοφορικής νόσου.

Βασιζόμενοι στα ευρήματά τους, οι παραπάνω ερευνητές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου μαζί με μια πολυβιταμίνη μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς ασθενείς που παίρνουν αντιδιαβητικά φάρμακα να βελτιώσουν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματός τους και της χοληστερόλης τους.

Έχει επίσης βρεθεί ότι η συμπληρωματική χορήγηση 50mg ψευδαργύρου, εκτός από την ελάττωση των επιπέδων του σακχάρου, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των αντιδιαβητικών φαρμάκων, μπορεί να ελαττώσει τα τριγλυκερίδια, τη λευκωματουρία, τη φλεγμονή στους ασθενείς με διαβητική νεφροπάθεια, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο των επιπλοκών.

Ο ψευδάργυρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ινσουλίνης, της ορμόνης που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη, και είναι απαραίτητος για όλες τις πρωτεϊνικές συνθέσεις που γίνονται στον οργανισμό.


Πηγές:

onmed.gr

iatronet.gr

viogenesis.gr

Yamaguchi S1, Miura C, Kikuchi K, Celino FT, Agusa T, Tanabe S, Miura T. Zinc is an essential trace element for spermatogenesis. Proc Natl Acad Sci U S A. 2009 Jun 30;106(26):10859-64.

Bedwal RS1, Bahuguna A. Zinc, copper and selenium in reproduction. Experientia. 1994 Jul 15;50(7):626-40.

Hamdi SA1, Nassif OI, Ardawi MS. Effect of marginal or severe dietary zinc deficiency on testicular development and functions of the rat. Arch Androl. 1997 May-Jun;38(3):243-53.

Gunasekara P1, Hettiarachchi M, Liyanage C, Lekamwasam S. Effects of zinc and multimineral vitamin supplementation on glycemic and lipid control in adult diabetes. Diabetes Metab Syndr Obes. 2011 Jan 26;4:53-60. doi: 10.2147/DMSO.S16691

Khan MI1, Siddique KU, Ashfaq F, Ali W, Reddy HD, Mishra A. Effect of high-dose zinc supplementation with oral hypoglycemic agents on glycemic control and inflammation in type-2 diabetic nephropathy patients. J Nat Sci Biol Med. 2013 Jul;4(2):336-40. doi: 10.4103/0976-9668.117002.

Giacconi R, Malavolta M, Costarelli L, Busco F, Galeazzi R, Bernardini G, Gasparini G, Mocchegiani E (2011) Comparison of intracellular zinc signals in non-adherent lymphocytes from young-adult and elderly donors: role of zinc transporters (Zip-family) and pro-inflammatory cytokines. J Nutr Biochem (in press) [PubMed]

Briefel RR, Bialostosky K, Kennedy-Stephenson JJ, McDowell MA, Ervin RB, Wright JD. Zinc intake of the U.S. population. Findings from the third National Health and Nutrition Examination Survey 1988–1994. J Nutr. 2000;130:1367S–1373S. [PubMed]

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.