Κόκκινη Μαγιά (Red Yeast rice) και Μείωση Χοληστερόλης

Red Yeast Rice

Η κόκκινη μαγιά αναπτυγμένη σε ρύζι ήταν ένα αρχαίο κινέζικο φάρμακο για την καρδιά. Πρόσφατες, γενικά αποδεκτές, μελέτες επιβεβαιώνουν τη χρήση αυτή, αφού έδειξαν ότι μειώνει σημαντικά τη χοληστερίνη και επίσης, τα τριγλυκερίδια. Η διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μαγιά από το κόκκινο ρύζι, ένα φυσικό προϊόν, μια φυσική ζύμη που αναπτύσσεται μαζί με αυτή την ποικιλία ρυζιού, βοηθά στην διατήρηση υγιών επίπεδων χοληστερόλης.

Χρησιμοποιείται στην Κίνα από τους αρχαίους χρόνους ως φάρμακο και παρασκευάζεται από την ζύμωση άσπρου ρυζιού με την ποικιλία κόκκινης μαγιάς Monascus Purpureus. Μετά τη ζύμωση η μαγιά αδρανοποιείται!

Περιέχει αρκετές ενώσεις γνωστές ως monacolins, ουσίες που είναι γνωστό ότι αναστέλλουν τη σύνθεση της χοληστερόλης. Μία από αυτές τις μονακολίνες η monacolin K, είναι ένας ισχυρός αναστολέας της HMG-CoA reductase, και είναι επίσης γνωστή ως μεβινολίνη ή λοβαστατίνη που κυκλοφορεί και με την χημική μορφή φαρμάκου με το όνομα Mevacor.

Στους ανθρώπους, η HMG-CoA reductase λειτουργεί ως ρυθμιστής του ποσοστού σύνθεσης χοληστερόλης. To Red Yeast Rice μπλοκάρει την HMG-CoA reductase (που χρειάζεται το σώμα για να συνθέσει τη χοληστερόλη) και μειώνει το ποσοστό της χοληστερόλης στο αίμα.


Κλινική Έρευνα

Μια ομάδα ερευνητών του Health System’s Chestnut Hill, νοσοκομείου του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της γύρω από την προσπάθεια αντικατάστασης των φαρμάκων που αποβλέπουν στη μείωση της λεγόμενης «κακής χοληστερίνης» (LDL) με συμπληρώματα διατροφής και οδηγίες για την αλλαγή του καθημερινού τρόπου ζωής.
Η επιστημονική ομάδα στράφηκε στο ρύζι κόκκινης μαγιάς, έχοντας κάποιες ενδείξεις από παλιότερες έρευνές της ότι μειώνει τη χοληστερίνη LDL. Κατάρτισαν δυο διαφορετικά προγράμματα αντιμετώπισης της χοληστερίνης και μοίρασαν 74 εθελοντές με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα λάμβανε ένα φάρμακο, το οποίο βασίζεται στη στατίνη Symvastatin, για να ρίξει τα επίπεδα χοληστερίνης. Η άλλη λάμβανε συμπλήρωμα διατροφής με ρύζι κόκκινης μαγιάς και αμπούλες μουρουνόλαδου (πλούσιου σε ω-3 λιπαρά).


Έρευνα

Red Yeast Rice Pic

Προς τα τέλη του 1970, οι ερευνητές στην Αμερική απομόνωσαν λοβοστατίνη από το Aspergillus και μονακολίνες από το Monascus. Οι χημικές αναλύσεις έδειξαν ότι λοβαστατίνη και monacolin K είναι πανομοιότυπα.
Η λοβοστατίνη που είναι και το κύριο συστατικό σε όλες τις συνταγογραφούμενες στατίνες δουλεύει γιατί καταφέρνει να μπλοκάρει την δράση του ενζύμου HMG-CoA αναγωγάσης με συνέπεια την μικρότερη παραγωγή χοληστερόλης. Η μονακολίνη Κ δουλεύει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και έχει τα ίδια αποτελέσματα. Κάθε ζύμωση ρυζιού παράγει περίπου 0,4 % μονακολίνες από τις οποίες η μισή ποσότητα είναι του τύπου Κ.

Κόκκινο ρύζι και έλαια ψαριών εναντίον κακής χοληστερόλης – Πώς το διατροφικό μας μενού μπορεί να αντικαταστήσει τις στατίνες

Στο διατροφικό «μενού» των Ασιατών ίσως να κρύβεται το φυσικό μυστικό ενάντια στην υψηλή LDL χοληστερόλη. Ερευνητές του Νοσοκομείου Chestnut Ηill στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας αναφέρουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων λιπαρών οξέων των ψαριών καθώς και ρυζιού κόκκινης μαγιάς μπορεί να αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική με τις στατίνες (δημοφιλή φάρμακα ενάντια στη χοληστερόλη) σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης. Παράλληλα η συγκεκριμένη φυσική «συνταγή» βοηθά και στη μείωση βάρους, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άτομα με υψηλή χοληστερόλη τα οποία ελάμβαναν συμπληρώματα ρυζιού κόκκινης μαγιάς και λιπαρών οξέων των ψαριών, σε συνδυασμό με συμβουλευτική σε θέματα διατροφής, άσκησης αλλά και τεχνικών χαλάρωσης, εμφάνισαν ακριβώς τα ίδια ποσοστά μείωσης της «κακής» χοληστερόλης σε σχέση με τις στατίνες. Για την ακρίβεια, η μείωση της LDL ήταν 40%, όση ακριβώς εμφανίστηκε και σε άτομα που ελάμβαναν 40 mg σιμβαστατίνης ημερησίως. Παράλληλα όμως η τακτική της λήψης των συμπληρωμάτων συνέβαλε και σε σημαντική μείωση του βάρους. Στην ομάδα των συμπληρωμάτων η μείωση του βάρους ήταν 4,7 κιλά κατά μέσον όρο σε διάστημα 12 εβδομάδων. Η ομάδα της στατίνης δεν έχασε περισσότερα από 300 γραμμάρια κατά μέσον όρο το ίδιο διάστημα.

Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν έπειτα από μελέτη σε 74 άτομα με υψηλή «κακή» χοληστερόλη. Ορισμένοι από τους εθελοντές έλαβαν σιμβαστατίνη ενώ οι υπόλοιποι τρεις κάψουλες ελαίων ψαριών και 600 mg συμπληρώματος ρυζιού κόκκινης μαγιάς καθημερινά σε συνδυασμό με υιοθέτηση προγράμματος υγιεινής ζωής και άσκησης. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στην ομάδα του κόκκινου ρυζιού και των λιπαρών οξέων εμφανίστηκε μείωση της τάξεως του 29% και στα επίπεδα τριγλυκεριδίων, κάτι που δεν παρουσιάστηκε στην ομάδα της στατίνης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, επικεφαλής των οποίων ήταν ο δρ Ντέιβιντ Μπέκερ, αυτό οφείλεται πιθανότατα στη λήψη των λιπαρών οξέων των ψαριών.

Το ρύζι της κόκκινης μαγιάς προέρχεται από ανάμειξη και βρασμό του κοινού ρυζιού με κόκκινη μαγιά. Γνωστό ως hong ku, χρησιμοποιείται επί αιώνες σε περιοχές της Ασίας ως φάρμακο αλλά και ως τροφή.

Περιέχει μια ουσία “monacolin-Κ” η οποία έχει δράση σχεδόν ίδια με τη λοβαστατίνη αλλά και άλλες ουσίες της ίδιας κατηγορίας, οι οποίες πιστεύεται επίσης ότι έχουν ιδιότητες τέτοιες ώστε να οδηγούν σε μείωση της χοληστερόλης. Οι εθελοντές που ελάμβαναν συμπλήρωμα ρυζιού κόκκινης μαγιάς ελάμβαναν ουσιαστικώς το αντίστοιχο δόσης 10 ως 15 mg λοβαστατίνης, ανέφερε ο Μπέκερ. «Αυτή η δόση λοβαστατίνης είναι πολύ μικρή, ωστόσο η επίδραση που είδαμε ήταν αντίστοιχη με εκείνη που θα περιμέναμε από λήψη πολύ μεγαλύτερης δόσης». Ο ερευνητής προσέθεσε ωστόσο ότι οποιοσδήποτε αποφασίσει να λάβει τέτοιου είδους συμπληρώματα αντί για φάρμακα θα πρέπει να είναι προσεκτικός και να συνεννοηθεί προηγουμένως απαραιτήτως με τον γιατρό του. 

Σύμφωνα με τον πρόσφατο Ευρωπαικό Κανονισμό 432/2012 σχετικά με τους επιτρεπόμενους ισχυρισμούς υγείας για τα τρόφιμα, η επιτροπή έχει εγκρίνει τον ισχυρισμό της μείωσης και της συμβολής της στην διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
Εκτενής επιστημονική αναφορά στην ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του συστατικού μονακολίνη Κ καθώς και η απόφαση C140/07 στις 15-01-2009 χαρακτηρίζει το red rice ως συμπλήρωμα διατροφής.

Όσο περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν τα τρέχοντα ευρήματα, τότε η παρέμβαση με συμπληρώματα διατροφής και -παράλληλα- αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να προσφέρουν εναλλακτική λύση για τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη, τα οποία δεν επιθυμούν να ακολουθούν αγωγή με στατίνες ή δεν μπορούν να «αντέξουν» αυτά τα φάρμακα. Τέτοιο συμπλήρωμα διατροφής είναι το :

 VioGenesis Roter ReisΣυμπλήρωμα Κόκκινου Ρυζιού της γερμανικής εταιρείας VioGenesis


Χοληστερίνη και Άσκηση

Exercise
Η θεραπευτική αγωγή με διατροφικά συμπληρώματα σε συνδυασμό με τη φυσική άσκηση είναι τόσο αποτελεσματική όσο η αγωγή με τις στατίνες, δηλαδή τα φάρμακα για τον περιορισμό των επιπέδων της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) ή «κακής» χοληστερόλης. Και όχι μόνον: βοηθά και όσα άτομα επιθυμούν να χάσουν βάρος όπως δείχνει νέα επιστημονική έρευνα. Ατομα με υψηλή χοληστερόλη, τα οποία ελάμβαναν ρύζι με κόκκινη μαγιά και ιχθυέλαιο καθημερινώς και παράλληλα γυμνάζονταν, «έριξαν» κατά 40% την «κακή» χοληστερόλη διαπίστωσε ο δρ David J. Becker του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και οι συνεργάτες του. Επίσης έχασαν κατά μέσον όρο πέντε κιλά σε 12 εβδομάδες, ενώ τα άτομα που ελάμβαναν στατίνη έχασαν μόνον περί το μισό κιλό.

Ο δρ Becker είχε οργανώσει, επί 13 χρόνια, ένα πρόγραμμα για άτομα που κινδύνευαν να εκδηλώσουν καρδιακό νόσημα. «Τα άτομα αυτά, ήθελαν να σταματήσουν την αγωγή με στατίνες και όταν το έκαναν, η χοληστερόλη τους είχε ελαττωθεί το πολύ κατά περίπου 5%», είπε στο Reuters Health. Ο καρδιολόγος αποφάσισε να πραγματοποιήσει την τρέχουσα μελέτη, αφού παρατήρησε ότι πολλοί ασθενείς κατάφεραν να ελαττώσουν δραστικά τη χοληστερόλη με ρύζι κόκκινης μαγιάς και ιχθυέλαιο. Με χορηγία από την Πολιτεία της Πενσιλβάνιας, ο δρ Becker και η ομάδα του καθόρισαν κατά τυχαίο τρόπο 74 ασθενείς να λαμβάνουν 40 milligram simvastatin (Zocor) ημερησίως μαζί με συμβουλές σχετικά με τον τρόπο ζωής τους ή τρεις κάψουλες ιχθυέλαιου δύο φορές την ημέρα με 600 milligrams ρύζι κόκκινης μαγιάς.

Τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης έπεσαν κατά 42,4% στην ομάδα του ρυζιού κόκκινης μαγιάς και κατά 39,6% στην ομάδα που έπαιρνε simvastatin – μια μη σημαντική διαφορά.

Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων δεν μεταβλήθηκαν στην ομάδα της στατίνης, αλλά έπεσαν κατά 29% στην ομάδα του ρυζιού κόκκινης μαγιάς, πιθανώς επειδή ελάμβαναν μαζί και ιχθυέλαιο, είπε ο δρ Βecker. Συμπλήρωμα ιχθυελαίου μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

Ωστόσο, τα άτομα στην ομάδα ρυζιού κόκκινης μαγιάς έχασαν κατά μέσο όρο 4,7 κιλά σε σύγκριση με περίπου μισό κιλό αυτών στην ομάδα της στατίνης.

Το ρύζι κόκκινης μαγιάς παράγεται με ζύμωση της κόκκινης μαγιάς μαζί με ρύζι και περιέχει μια ουσία που ονομάζεται monacolin -Κ,που είναι σχεδόν όμοια με το φάρμακο lovastatin που ελαττώνει τη χοληστερόλη (Mevacor) καθώς και μερικές άλλες ουσίες που επίσης βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Ατομα στον κλάδο της μελέτης του ρυζιού κόκκινης μαγιάς ελάμβαναν ισοδύναμο των 10-15 mg lovastatin, είπε ο δρ Becker. «Αυτή η δόση λοβαστατίνης είναι πολύ μικρή, αλλά οι επιδράσεις που παρατηρήσαμε σε συνδυασμό με το ρύζι κόκκινης μαγιάς ήταν ανάλογες με αυτές ατόμων που λαμβάνουν υψηλότερη δόση λοβαστατίνης».


Πηγές:
viogenesis.gr
kathimerini.gr
reuters.gr

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.