Βιταμίνες Β – Οι Βιταμίνες της Ευεξίας και της Αντιγήρανσης

Vitamin B-Complex

Όταν αναφερόμαστε στη βιταμίνη Β, στην ουσία εννοούμε ένα ολόκληρο σύμπλεγμα βιταμινών και το φυλικό οξύ που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, την οξυδέρκεια, τη διάθεση, αλλά και τα επίπεδα της ευτυχίας που μπορεί να νιώθει κανείς.

Η βιταμίνες συμπλέγματος Β παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Συμβάλλουν στην διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του δέρματος και της λίπανσής του, στην ανανέωση των κυττάρων αλλά και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας, προλαμβάνοντας έτσι την πρόωρη γήρανση και την ξηροδερμία.

Η βιταμίνη Β καταναλώνεται με αυξημένο ρυθμό στον οργανισμό μας και χρειάζεται συνεχή ανανέωση, όπως και επίσης δεν αποθηκεύεται επαρκώς στον οργανισμό. Για το λόγο αυτό, ένα συμπλήρωμα βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι ωφέλιμο σχεδόν για όλους. Όπως προαναφέρθηκε, επειδή ακριβώς τα επίπεδα της βιταμίνης Β πέφτουν γρήγορα μέσα στον οργανισμό, η έλλειψή αυτών συχνά οδηγεί σε κούραση, άγχος και έλλειψη ενεργητικότητας.

Όπως εξηγεί η Dr Shari Lieberman στο βιβλίο της “Real Vitamin and Mineral Book” η κατάλληλη ποσότητα Β ανέρχεται μέχρι 300mg την ημέρα. Όμως άτομα που εργάζονται σε στρεσογόνα περιβάλλοντα ίσως είναι ωφέλιμο να προσλαμβάνουν μέχρι και 1000mg την ημέρα, ακόμα και σε μορφή συμπληρώματος.

Now B-100 complex 100 capsNow B-100 Complex – Σύμπλεγμα Βιταμινών Β

Ένα συμπλήρωμα βιταμινών B

 • ενισχύει το μεταβολισμό
 • ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα
 • βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος και
 • βοηθά την κυτταρική ανάπτυξη καθώς και την υγιή επιδερμίδα και τους μυς

Now B-50 complex 100CapsNow B-50 Complex – Σύμπλεγμα Βιταμινών Β

Υπάρχουν 8 υδατοδιαλυτές βιταμίνες που ανήκουν στην ομάδα των βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες δρουν συνεργικά, το οποίο σημαίνει πως είναι πιο αποτελεσματικές όταν συνδυάζονται, παρά όταν λαμβάνονται μεμονωμένα. Οι διαφορετικές επιμέρους δράσεις του κάθε συστατικού του συμπλέγματος των βιταμινών Β είναι:

Βιταμίνη Β1 ή θειαμίνη: βελτιώνει τη διάθεση, την υγεία της καρδιάς και το μεταβολισμό των υδρογονανθράκων.

Βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη: προστατεύει ενάντια στον καρκίνο και βοηθά στην πρόληψη της ημικρανίας και του καταρράκτη.

Βιταμίνη Β3 ή νιασίνη: βοηθά την απελευθέρωση της ενέργειας από τα θρεπτικά συστατικά της διατροφή, παίζει ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης, στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και στην ανακούφιση από την αρθρίτιδα.

Βιταμίνη Β5 ή παντοθενικό οξύ: ανευρίσκεται σε κάποιο βαθμό σχεδόν σε κάθε τροφή. Βοηθά την ανάπτυξη ενός υγιούς νευρικού συστήματος και το μεταβολισμό. Μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από αλλεργίες, χρόνια κόπωση και ημικρανίες.

Βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη: βοηθά την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και μπορεί να ελαφρύνει τα συμπτώματα του άσθματος.

Βιταμίνη Β7 ή βιοτίνη: βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδρογονάνθρακες. Είναι σημαντική για την υγεία των μαλλιών και των νυχιών.

Βιταμίνη Β9 ή φυλικό οξύ: Είναι πολύ σημαντική για τις γυναίκες στην εγκυμοσύνη καθώς βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Διευκολύνει το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης και συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αναιμίας.

Βιταμίνη Β12: είναι σημαντική για ένα υγιές νευρικό σύστημα και βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ανευρίσκεται μόνο σε ζωικές τροφές όπως κρέας, ψάρι, γάλα, αυγά και γι αυτό η συμπληρωματική χορήγησή της συστήνεται σε χορτοφάγους.

Vitamin Bcomplex

Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνες Β6 και Β12 είναι απαραίτητης για την ενεργητικότητα του ανθρώπου, αλλά και την ισορροπία του νευρικού συστήματος. Άλλες έρευνες έχουν συνδέσει την εμφάνιση Αλτσχάιμερ και με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στους ασθενείς. Η έλλειψη Βιταμίνης Β στον οργανισμό έχει επίσης συνδεθεί με ψυχιατρικές παθήσεις και κατάθλιψη. Η επιβράδυνση της γήρανσης του οργανισμού επίσης, οφείλεται στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η βιταμίνη Β12, η Β6 και το φολικό ή φυλικό οξύ, είναι κοινά αποδεκτές από τους επιστήμονες οι πλέον σημαντικές για αυτό τον σκοπό λόγω των σπουδαίων αντιγηραντικών τους ιδιοτήτων.

Bιταμίνη Β12

Tην βρίσκουμε μόνο σε ζωικές τροφές, όπως το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ πολλές φορές μετά την ηλικία των πενήντα, συνίσταται και η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης Β12 ως επιπρόσθετη αντιγηραντική προστασία.

Now Vitamin B-12 LiquidNow B-12 Liquid – Βιταμίνη Β12 σε υγρή μορφή για καλύτερη απορρόφηση

Φολικό οξύ ή βιταμίνη Β9

Αποτελεί επίσης ένα πολύ ισχυρό όπλο κατά της γήρανσης, συμβάλλοντας σημαντικά στην υγεία του δέρματος, στην αντιμετώπιση της αναιμίας και στην διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου, καθώς αυξάνεται η ηλικία του ανθρώπου. Παράλληλα μας κάνει λιγότερο ευάλωτους στην καρδιαγγειακή νόσο, λόγω της ικανότητας της να κρατά σε χαμηλά επίπεδα αλλά και να διασπά την ομοκυστεΐνη, μίας πρωτεΐνης του αίματος, η οποία θεωρείται πολύ συχνά υπεύθυνη για τις καρδιοπάθειες.

Επιπλέον, πολλές μελέτες δείχνουν ότι το φολικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή, ή ακόμη και στην αναστροφή του καρκίνου, ίσως λόγω της ικανότητάς του να εμποδίζει την εξέλιξη μιας διαδικασίας που ενεργοποιεί τα καρκινικά γονίδια. Επομένως, μια ανεπάρκεια σε φολικό οξύ μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε διάφορες μορφές καρκίνου, καθώς και στη δημιουργία πολυπόδων, που αποτελούν συνήθως το πρώτο στάδιο για την ανάπτυξη καρκίνου.

Το φολικό οξύ το συναντάμε σε τροφές όπως τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, το συκώτι, τα δημητριακά, το αβοκάντο, τα ξερά φασόλια, τα αυγά, τα ακτινίδια, τα αμύγδαλα, κ.α.

Now Folic AcidNow Folic Acid – Φολικό Οξύ 

Βιταμίνη Β6

Συμβάλλει σημαντικά στην ταχύτερη επούλωση του δέρματος σε περιπτώσεις κακώσεων ή εγκαυμάτων. Γι’ αυτό και σε περιπτώσεις σοβαρής έλλειψης της συγκεκριμένης βιταμίνης, παρατηρούνται δερματικά προβλήματα, πληγωμένες άκρες των χειλιών και ευαισθησία στις μολύνσεις.

Μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνη) μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή Τ-λεμφοκυττάρων και αντισωμάτων, με αποτέλεσμα την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και των διανοητικών λειτωργιών, στην εμφάνιση καρδιολογικών προβλημάτων και στην προσβολή από διάφορες λοιμώξεις, νόσους, ή ακόμη και καρκίνου. Συνεπώς, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 αυξάνει επικίνδυνα τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, οδηγώντας στην απόφραξη των αρτηριών.

Now B-6 100 mg - 100 caps Now B-6 – Βιταμίνη Β6

Τέλος, οι βιταμίνες Β6 και Β12 δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελούν πολύτιμους συμμάχους για τις γυναικείες ορμόνες και την εξισορρόπησή τους, ενώ πολλές φορές συμπτώματα κατάθλιψης σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά υποδηλώνουν έλλειψη της βιταμίνης Β6.

Ποιες τροφές περιέχουν Βιταμίνη Β;

           eggs Bananas Nut

Καλές πηγές Βιταμίνης Β είναι

 • Τα λαχανικά
 • Οι μπανάνες
 • Οι πατάτες
 • Το κοτόπουλο
 • Ο κρόκος αυγού
 • Τα καρύδια και
 • Οι σαρδέλες

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 είναι

 • Το γάλα
 • Το κρέας
 • Τα ψάρια
 • Τα μη επεξεργασμένα δημητριακά
 • Η σόγια
 • Το καλαμπόκι
 • Οι ξηροί καρποί
 • Οι μπανάνες
 • Οι γλυκοπατάτες και
 • Τα δαμάσκηνα

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 είναι:

 • Οστρακόδερμα (μαγειρεμένα κοχύλια)
  Συκώτι (Βοδινό)
  Ψάρι (Σκουμπρί)
  Μαλακόστρακα (καβούρια)
  Εμπλουτισμένα προϊόντα σόγιας (μεταξωτό τοφού)
  Εμπλουτισμένα δημητριακά
  Κόκκινο Κρέας (Βοδινό)
  Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά (αποβουτυρωμένο γάλα)
  Τυρί (Ελβετικό)
  Αυγά (κότας)

Σημαντικό!!! Η κατανάλωση ψωμιού και προϊόντων από αλεύρι ολικής αλέσεως, μιας και η επεξεργασία του προκειμένου να γίνει άσπρο, μειώνει κατά 85% την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β6. Επίσης, σε κανονική διαδικασία ψησίματος των τροφίμων, χάνεται γύρω στο 40% βιταμίνης Β6, λόγω της χαμηλής αντοχής της σε υψηλές θερμοκρασίες.


Πηγές

antigiransi.com

shape.gr

healthpages.gr

clickatlife.gr

e-diatrofi.org

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.