Κολλαγόνο και Ευεργετικές Ιδιότητες

To κολλαγόνο έχει εξελιχθεί σε μια μεγάλη “μόδα” της εποχής με φανατικούς υποστηρικτές. Παρουσιάζεται να έχει σημαντικές ιδιότητες για όμορφο και λαμπερό δέρμα, ενίσχυση των αγγείων, ενδυνάμωση ων τενόντων και των συδέσμων όπως επίσης και για υγιή μαλλιά και νύχια.

collagen

Γιατί όμως να πάρεις κανείς κολλαγόνο και όχι κάποιο άλλο προϊόν?
Όσο μεγαλώνουμε, απο την ηλικία των 32 περίπου, μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου και ο συνδετικός ιστός χαλαρώνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να “σπάει” το δέρμα, να χάνει την ελαστικότητα του και να εμφανίζονται οι πρώτες ρυτίδες. Ακόμα και τα μαλλιά χάνουν το χρώμα τους απο την έλλειψη κολλαγόνου.

Υδρολυμένο Κολλαγόνο
Η διαδικασία της υδρόλυσης σπάει τη δομή των πρωτεϊνών σε μικρότερα πεπτίδια με χαμηλότερο μοριακό βάρος (2000-5000da), διατηρώντας παρόλα ταύτα όλα τα αμινοξέα που περιέχει το κολλαγόνο και στην αρχική του μορφή. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε να έχουμε την πιο υψηλή απορρόφηση και βιοδιαθεσιμότητα.

Σε ότι αφορά το δέρμα μας, πρόσωπο και σώμα, τα σημάδια της γήρανσης και της αποδόμησης του κολλαγόνου είναι ιδιαίτερα αισθητά. Οι ίνες του κολλαγόνου αποδομούνται με δυο βασικούς μηχανισμούς:

1) Σταδιακή εκφύλιση που οφείλεται στην μείωση ενδογενώς της παραγωγής του κολλαγόνου.
2) Μείωση της αντίστασης που παρουσιάζουν οι υπάρχουσες ίνες – δομές κολλαγόνου σε παράγοντες όπως το φώς, η θερμότητα, οι πιεστικές δυνάμεις, και οι δυνάμεις εφελκυσμού.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά? Όσο περνούν τα χρόνια έχουμε και λιγότερο κολλαγόνο αλλά και πιο αδύνατο.
Ο μόνος τρόπος για να αναστρέψουμε την κατάσταση αυτή- και την ίδια την γήρανση – είναι να βελτιώσουμε την ποσότητα του κολλαγόνου αλλά και να ενισχύσουμε τις δυνάμεις αντίστασης των ινών του.

Αυτό το επιτυγχάνουμε με την χρήση των δυο μορφών κολλαγόνου:

  • Το κολλαγόνο τύπου “Ι” το οποίο είναι γενικότερα γνωστό ότι αποτελεί το πιο άφθονο και υπάρχει σε όλο το σώμα και τον συνδετικό ιστό. Αποτελεί φυσικά την βασική δομική μονάδα του δέρματος. Πάνω από το 90% του κολλαγόνου στο σώμα είναι τύπου “Ι”.
  • Το κολλαγόνο τύπου “ΙΙΙ”,  το οποίο, βρίσκεται σε αφθονία στο δέρμα ενός παιδιού, καθώς αυτός συγκεκριμένα ο τύπος κολλαγόνου βρίσκεται σε αφθονία σε ταχέως αναπτυσσόμενους ιστούς. Η αφθονία του κολλαγόνου τύπου “III” είναι εν μέρει υπεύθυνη για την απαλότητα του νεανικού δέρματος.

collagentype2

      Συνολικά, η ποσότητα του κολλαγόνου στο δέρμα τείνει να μειώνεται με την ηλικία. Ωστόσο, διαφορετικοί τύποι κολλαγόνου συμπεριφέρονται διαφορετικά.  Καθώς η ανάπτυξη του οργανισμού επιβραδύνεται, η περιεκτικότητα του δέρματος σε κολλαγόνο τύπου “III” μειώνεται, ενώ εκείνη του τύπου “Ι” αυξάνεται. Στην πραγματικότητα, το κολλαγόνο τύπου “Ι” συνεχίζει να χτίζει μέχρι περίπου την ηλικία των 35, όταν το δέρμα φτάνει στο απόγειο της μηχανικής αντοχής του. Μετά από αυτό, ο τύπος “Ι” αρχίζει να μειώνεται και αυτός και τα πρώτα σημάδια της γήρανσης είναι ορατά.

       Είναι λοιπόν σημαντικό, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την νεανικότητα του δέρματος και μετά την ηλικία των 35, να αρχίσουν, με την πρόσληψη κολλαγόνου τύπου “Ι” σαν διατροφικό συμπλήρωμα.

Το κολλαγόνο τύπου “ΙΙ”, αν και συνήθως απευθύνεται στις δομές κολλαγόνου των αρθρώσεων, έχει έναν λιγότερο γνωστό αλλά εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην αντιγήρανση και διατήρηση της νεότητας του δέρματος.

1. Αποθηκεύεται κυρίως στον ενδιάμεσο ιστό στο χόριο και αυξάνει με τα ινίδιά του την αντίσταση και την μηχανική αντοχή των δομών του κολλαγόνου τύπου “Ι”.
2. Αποτρέπει την αποδόμηση του υαλουρονικού οξέος

  lifting

Υαλουρονικό οξύ – Δομικό Συστατικό του Κολλαγόνου

       Tο υαλουρονικό οξύ είναι ένα μόριο εξαιρετικά υδρόφιλο, ιδιότητα που αιτιολογεί πολλές βιολογικές του λειτουργίες. Στο δέρμα αυτή η ιδιότητα είναι ουσιώδης για τη ρύθμιση της ενυδάτωσης των ιστών.

      Το υαλουρονικό είναι δομικό συστατικό του κολλαγόνου των ιστών σε όλους τους ζώντες οργανισμούς οπου προσδίδει ελαστκότητα και σφριγιλότητα. Οι πρωτεογλυκάνες που περιέχει έχουν τη δυνατότητα να συγκρατούν τα μόρια του νερού και να δίνουν όγκο και υγρασία στο δέρμα.

      Το υαλουρονικό οξύ με την πάροδο του χρόνου αποδομείται και έτσι δημιουργόυνται προβλήματα ενυδάτωσης του και “σπασίματος” του δέρματος. Αυτή είναι και η «αρχή» της εμφάνισης των ρυτίδων.

     Το υαλουρονικό οξύ ελέγχει το περιεχόμενο του νερού στους ιστούς, επιβραδύνει την διάχυση του νερού από το χόριο προς την επιδερμίδα αυξάνοντας την ενυδάτωση του δέρματος, μεταφέρει πρωτεΐνες, αυξάνει την αντοχή του δέρματος σε βλαπτικούς εξωτερικούς παράγοντες, αποτρέπει την μετατροπή του διαλυτού κολλαγόνου σε αδιάλυτο και ενισχύει την επουλωτική και αναπλαστική ικανότητα του δέρματος.

Η Δράση του Κολλαγόνου Στον Συνδετικό Ιστό

     Συνδετικός είναι ο ιστός που συνδέει τμήματα του σώματος και βοηθάει στη διατήρηση της δομής άλλων τύπων ιστών. Βρίσκεται παντού μέσα στο σώμα και συμβάλλει τα μέγιστα στο σχηματισμό των διαφόρων οργάνων και στη διατήρηση της μορφολογίας τους. Το 70% των οστών, αρθρώσεων, τενόντων, συνδέσμων, δοντιών, νυχιών, ούλων, μαλλιών, συνδετικού ιστού είναι κολλαγόνο. Το 30% των μυών, των εσωτερικών οργάνων, καρδιάς, συκωτιού, νεφρών, αιμοφόρων αγγείων είναι κολλαγόνο. Και μάλιστα κυρίως κολλαγόνο τύπου “Ι”. Σκεφτείτε ότι πάνω από το 90% του κολλαγόνου στο σώμα είναι τύπου “Ι” !!!

Η οστεοαρθρίτιδα, η οστεοπόρωση, η φλεβίτιδα, η αρτηριοσκλήρυνση, η καρδιακή ανεπάρκεια, η σκλήρυνση του υαλώδη χιτώνα του ματιού αποτελούν καταστάσεις στενά συνδεδεμένες με τη μείωση του κολλαγόνου. Με την πάροδο των χρόνων δεν γερνά μόνο το δέρμα μας, το ορατό κομμάτι του συνδετικού ιστού. Στην ίδια διαδικασία γήρανσης υπόκεινται όλα τα κύτταρα συνδετικού ιστού στο σώμα μας μέσα από την διαδικασία αποδόμησης και φθοράς των δομών του κολλαγόνου. Ο συνδετικός ιστός που συγκρατεί τα όργανα στη θέση τους και τη δομή του δέρματος, χαλαρώνει. Τα εσωτερικά όργανα χάνουν το σχήμα τους.
Το κολλαγόνο είναι η βασική δομική πρωτεΐνη των τοιχωμάτων των αρτηριών, των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων σε όλο το σώμα. Δίνει στα αγγεία την μορφή και την δύναμη που χρειάζονται για ομαλή κυκλοφορία του αίματος σε όλο τα σώμα.

       Αρκετές φορές, όταν προσβάλλεται το κολλαγόνο, είτε επειδή υπάρχει η ανάλογη κληρονομική διάθεση ή τοξικοί παράγοντες, ή ακόμη και επειδή απλώς μεγαλώνουμε τότε έχουμε την εμφάνιση των νοσημάτων του κολλαγόνου, όπως είναι οι διάφορες αγγειΐτιδες που βασανίζουν πάρα πού κόσμο. Οι «νόσοι του κολλαγόνου» όπως αποκαλούνται (λύκος, σκληροδερμία, αρτηρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα) μπορούν να παρουσιάσουν κλινική βελτίωση με την αποκατάσταση των δομών κολλαγόνου στο σώμα).

      Μια άλλη πολύ συχνή και αρκετά επικίνδυνη εικόνα της έλλειψης κολλαγόνου από το σώμα είναι η κακή ποιότητα των αγγείων, η σκλήρυνση και η ανελαστικότητά τους. H ηλικία των 50 ετών (ειδικότερα για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση) θεωρείται ότι σηματοδοτεί την προοδευτική αλλαγή στην ελαστικότητα των αγγείων. Ωστόσο, εκτιμάται ότι τα ηλικιακά όρια είναι μάλλον εξατομικευμένα.

Προϊόντα που περιέχουν τα παραπάνω συστατικά παράγονται από την μεγάλη αμερικάνικη εταιρία NOW Foods και την γερμανική VioGenesis. Αυτά είναι:

NOW-03159-3NOW Hyaluronic Acid Liguid 100 mg – Πόσιμο Υαλουρονικό Οξύ

Collagen_Beauty_GRFVioGenesis Collagen Beauty Drink Powder – Πόσιμο Υδρολυμένο Κολλαγόνο σε μορφή Σκόνης


 

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.