Τα Oφέλη του Ελληνικού Καφέ

Τα Ωφέλη του Ελληνικού Καφέ

1011117_10151849511170925_615276879_n

   Η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων -και όχι μόνο-, ένα φλιτζάνι ελληνικός καφές, ο οποίος έχει καθιερωθεί ως ο δημοφιλέστερος στις προτιμήσεις του κόσμου  και για  πολλούς αποτελεί απαραίτητο μέσο αφύπνισης και μεγαλύτερης εργασιακής απόδοσης. Ο ελληνικός καφές όμως, δεν αποτελεί απλώς μια καθημερινή συνήθεια, αλλά επιπλέον  αποτελεί δυνατό σύμμαχο για τον ανθρώπινο οργανισμό και ισχυρή ασπίδα για την υγεία μας. Τα οφέλη του πολλά και ενδιαφέροντα.

   Η συσχέτιση του καφέ με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων αποτελεί ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τον επιστημονικό κόσμο τα τελευταία χρόνια,  ανατρέποντας παλιούς μύθους γύρω από την κατανάλωσή του. Πρόσφατα δεδομένα συσχετίζουν πλέον ξεκάθαρα την κατανάλωση καφέ με την καλύτερη λειτουργία των  αρτηριών και μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

     Μία ελληνική μελέτη έχει αποδείξει τα οφέλη της μακροχρόνιας κατανάλωσης καφέ, και ειδικότερα του ελληνικού που παραδοσιακά καταναλώνουν στην Ικαρία. Χάρη στις  αντιοξειδωτικές του ιδιότητες φαίνεται να επιδρά θετικά σε ηλικιωμένους κατοίκους της Ικαρίας, ακόμη και σε υπερτασικούς ασθενείς, ασκώντας καρδιοπροστατευτική δράση  όπως παρατηρήθηκε σε υγιείς ενήλικες. Πιθανό είναι λοιπόν να ωφείλεται σε αυτόη μακροζωία των εκεί κατοίκων, μιας και η πιθανότητα να ξεπεράσει ένας Ικαριώτης τα 90  χρόνια ζωής σε σύγκριση με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης, είναι διπλάσια!

    Aκόμη και παλιότερα δεδομένα, έδειξαν ότι μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφράγματος και εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, με συχνότητα κατανάλωσης 2-4  φλιτζανιών καφέ την ημέρα, ενώ πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν πιθανό όφελος του καφέ έναντι και της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

557149_10150617517525925_10418438_n My-Galaxy-Samsung-Tab-2-Wallpaper-HD-greek-coffee kafes_0

Άλλες μελέτες έχουν επιδείξει τα εξής αποτελέσματα:

 • Η κατανάλωση καφέ, με ή χωρίς καφεΐνη, σχετίζεται και με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2,
 • Μικρότερη οξείδωση της LDL χοληστερόλης
 • Βελτίωση της λειτουργίας των β-κυττάρων του παγκρέατος και της ινσουλινοευαισθησίας
 • Δρα προστατευτικά για τις αρτηρίες, οδηγώντας στην αποφυγή δημιουργίας αρτηριακών θρόμβων
 • Είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Περιέχει χλωρογενικό οξύ, καφεϊκό οξύ και μελανοϊδίνες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών. Υπολογίζεται ότι ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ, περιέχει περίπου 150 mg αντιοξειδωτικών ουσιών προφυλάσσοντάς μας καθημερινά από εμφάνιση καρκίνου αλλά και πρόωρη γήρανση!
 • Ο ελληνικός καφές ενυδατώνει τον οργανισμό. Σύμφωνα με μελέτες του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αμερικής, ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, συμβάλλουν στη καθημερινή κάλυψη των αναγκών μας σε υγρά μιας και η περιεκτικότητά τους σε νερό φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, από 90% μέχρι και 100%.
 • Βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της EFSA, 75mg καφεϊνης (περίπου δυο φλιτζανάκια) συνδέονται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση, σε καταστάσεις stress, και επιπλέον φαίνεται να ωφελούν τον εγκέφαλο σε περιπτώσεις που απαιτείται αυξημένη συγκέντρωση
 • Φαίνεται να βελτιώνει σημαντικά τη διάθεση. Σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, 2 διπλοί ελληνικοί σε προφυλάσσουν από την κατάθλιψη και μπορούν να βελτιώσουν το άγχος και την ανησυχία
 • Μειώνει την καθημερινή κούραση και βελτιώνει την αθλητική απόδοση
 • Αποτελεί έναν καλό σύμμαχο σε περιόδους διαίτας ή σε προσπάθειες απώλειας κιλών.  Ο καφές από μόνος του είναι ένα ρόφημα χωρίς θερμίδες και έτσι, μπορεί να αποτελέσει καθημερινή απόλαυση χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό με περιττό θερμιδικό κόστος. Φυσικά, αυτό προϋποθέται το ότι δεν προστίθεται σε αυτόν ζάχαρη, γάλα, κρέμα ή άλλα συστατικά. Εδώ, είναι καλό κανείς να προσέχει την ποσότητα ζάχαρης που προσθέτει στον καφέ, ώστε να μην αυξηθεί το θερμιδικό ισοζύγιο άλλα και να μην υπάρχουν οι βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής ποσότητας της ζάχαρης. Έτσι, θα λαμβάνονται μόνο τα θετικά που έχει να προσφέρει ο καφές. Αν ωστόσο προτιμάται ο καφές βαρύς γλυκός, υπάρχουνε και άλλες εναλλακτικές όπως κάποια γλυκαντική ουσία (π.χ. στέβια).
 • Περιέχει περισσότερα από 2000 συστατικά, συμπεριλαμβανομένων μετάλλων, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πολυφαινολών
 • Τέλος, προστατευτικά φαίνεται να λειτουργεί η κατανάλωση ελληνικού καφέ απέναντι και σε νόσους όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ. Μπορεί να μην θεραπεύει τις ασθένειες αυτές, δρα όμως ουσιαστικά ως πρόληψη αφού 2-3 φλυτζάνια την ημέρα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε ποσοστό 28%. Σχετική έρευνα που διενεργήθηκε στην Αμερική, έδειξε πως το συστατικό ΕΗΤ που περιέχει ο καφές, προστατεύει από την τοξικότητα την πρωτεΐνη tau η οποία ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον προσβάλοντας νευρώνες.

Turkish-coffee 97 how-to-make-turkish-coffee-at-home-over-a-stove

Αν και τα επιστημονικά δεδομένα δεν είναι ακόμα τελικά, ως προς τους προστατευτικούς μηχανισμούς με τους οποίους ενεργεί ο καφές, τα υπεύθυνα συστατικά για αυτή του τη δράση φαίνονται να είναι οι πολυφαινόλες και η καφεΐνη που περιέχει. Πιο συγκεκριμένα στον ελληνικό καφέ, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη είναι αρκετά μικρή (40-50mg ανά φλιτζάνι 60mL) ώστε η ποσότητα που καταναλώνει κανείς μέσα στην ημέρα να καθιστάται πολύ ελαστική.

Γενικό συμπέρασμα;  Πιείτε ελληνικό και δεν θα βγείτε χαμένοι.

Για όποιους τώρα δεν είναι ευχάριστη η γεύση του καφέ ή για οποιονδήποτε λόγο δεν επιθυμούν να καταναλώνουν το συγκεκριμένο αφέψημα, η μεγάλη αμερικάνικη εταιρία NOW Foods, με λειτουργία από το 1968, κατασκευάζει φυτικά συμπληρώματα που μπορεί να βοηθήσουν ως πρόληψη σε διάφορες από τις προαναφερθείσες καταστάσεις η νόσους:


Καρδιοαγγειακό / Κυκλοφορικό

NOW-03145-0 Ubiquinol CoQH-CF ™ 50mg

Τo NOW® Ubiquinol CoQH-CF™ περιέχει την μειωμένη μορφή CoQ10 (συνένζυμο Q10), το οποίο έχει αποδειχθεί σε επιστημονικές μελέτες ότι αποτελεί μια ιδιαίτερα βιοδιαθέσιμη και ενεργή αντιοξειδωτική μορφή CoQ10. Η προσθήκη του d-λιμονένιο σε αυτό το προϊόν βελτιώνει την φυσική διαλυτότητά του, η οποία ενισχύει περαιτέρω την εντερική απορρόφηση και ως εκ τούτου παρέχει ανώτερη συνολικά βιολογική αξία.


– Αντιοξειδωτικά

NOW-super 03322-7 Super Antioxidants

Στον ανθρώπινο οργανισμό κατά την οξείδωση, η οποία είναι μία φυσιολογική διαδικασία, παράγονται οι ελεύθερες ρίζες οι οποίες επηρεάζουν την ακεραιότητα των υγιών κυττάρων. Η διαταραχή της ισορροπίας ανάμεσα στις ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά στον οργανισμό προκαλεί το λεγόμενο «οξειδωτικό στρες».


– Χοληστερίνη

NOW-easy 02454-2 Easy Cleanse™ 

Το Now Easy Cleance είναι ένα πρόγραμμα πεπτικής κάθαρσης που αναπτύχθηκε για να υποστηρίξει φυσικά τους μηχανισμούς αποτοξίνωσηςτου σώματος, κάνοντας ευκολότερη την καταπολέμηση των τοξινών. Υποστηρίζοντας την λειτουργία του ήπατος, αυτός ο μοναδικός συνδυασμός βοτάνων και διατροφικών στοιχείων, παίζει βασικό ρόλο στην αποβολή των ανεπιθύμητων ενώσεων, διασφαλίζοντας ένα υγιές και λειτουργικό πεπτικό σύστημα. Μερικές σωματικές ενδείξεις ότι ο οργανισμός χρειάζεται αποτοξίνωση είναι τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, η κόπωση, οι πεπτικές ενοχλήσεις, η πτώση του ανοσοποιητικού.


– Πάγκρεας

NOW-04737-4 Milk Thistle/Sylimarin

Το Silymarin, περιέχει ένα σύμπλεγμα αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών και χρησιμοποιείται εδώ και 2000 χρόνια για να ενδυναμώσει και να προστατεύσει τη λειτουργία των κυττάρων του ήπατος.

Η ουσία Silymarin αποτελεί φυτικό φλαβονοειδές το οποίο απομονώνεται από τους καρπούς του γαϊδουράγκαθου (Silybum marianum) και έχει χημειο-προστατευτικές ιδιότητες.


– Αντι-γήρανση

NOW-03264-3 Pycnogenol

Η πυκνογενόλη περιέχεται στον φλοιό της γαλλικής πεύκης. Είναι πλούσια σε προκυανιδίνες, μια ειδική κατηγορία των υδατοδιαλυτώναντιοξειδωτικών φλαβονοειδώνμε ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.


– Μνήμη / Βελτίωση Πνευματικών Ικανοτήτων / Συγκέντρωση

NOW-03304-3Brain Elevate

Το Now® Brain Elevate έχει σχεδιαστεί για να παρέχει τη μέγιστη υποστήριξη και ενίσχυση των εγκεφαλικών και νοητικών λειτουργιών.Τα δυο κύρια συστατικά του, το Hyperzine A και το RoseOx® μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη, τη διάθεση και τη συγκέντρωση.Ειδικότερα το Hyperzine A έχει την ιδιότητα να αποτρέπει τη διάσπαση της ακετυλοχολίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που παίζει σημαντική ρόλο στη διαύγεια και την καλή λειτουργία της μνήμης.


– Απώλεια Βάρους

NOW-green 01925-1Green Coffee Diet Support

To Now Green Coffee Diet Support είναι ένα συπλήρωμα διατροφής για αδυνάτισμα που παρασκευάζεται από κόκκους άψητου καφέ. Η διαδικασία του ψησίματος των κόκκων καφέ μειώνει τα αποθέματα του χλωρογενικού οξέος. Γι’ αυτό και οι κόκκοι του πράσινου καφέ έχουν υψηλότερα επίπεδα χλωρογενικού οξέος σε σύγκριση με τους ψημένους κόκκους καφέ. Το χλωρογενικό οξύ βοηθάει στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στον διαβήτη, στην απώλεια βάρους και σε άλλες παθήσεις. Επίσης μειώνει την κατακράτηση υγρών.


– Σύμπλεγμα Βιταμινών

NOW-03771-2 Daily Vits

Το Now Daily Vits Vitamin είναι μια εξαιρετική πολυβιταμινούχα φόρμουλα, εμπλουτισμένη με λυκοπένιο. Παρέχει τη μέγιστη δυνατή διατροφική στήριξη που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε καθημερινή βάση αλλά ταυτόχρονα αντιοξειδωτική προστασία και ενέργεια.


– Τόνωση / Ενέργεια

NOW-ener3326-0Energy

Η Now Energy είναι μια ισχυρή φόρμουλα για ενέργεια με βιταμίνες, μέταλλα και βότανα.

Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β για τη τόνωση του νευρικού συστήματος, όπως επίσης guarana και ginseng για ενέργεια όλη μέρα, καλύτερη συγκέντρωση και αντοχή στην κόπωση.


Πηγές:

Επιστημονική Ομάδα κ. Ζουμπανέα

Τουμπή Μαρία Διαιτολόγος Διατροφολόγος

medNutrition.gr
Now Foods

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.