Πως να Ενισχύσετε το Aνοσοποιητικό και την Ανοσία του Σώματος

Το ανοσοποιητικό σύστημα κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά για να υπερασπιστεί το σώμα από επιθέσεις μικροοργανισμών που προκαλούν διάφορες ασθένειες. Αλλά μερικές φορές αποτυγχάνει και ένα μικρόβιο εισβάλλει και καταφέρνει να αποδυναμώσει πλήρως το σώμα.

Είναι δυνατόν να παρέμβετε σε αυτή τη διαδικασία και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας; Τι μπορεί να γίνει αν βελτιώσετε τη διατροφή σας ή αν πάρετε συστηματικά ορισμένες βιταμίνες; Αν κάνετε γενικότερα και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής με την ελπίδα να παράγετε μια σχεδόν τέλεια ανοσοαπόκριση;

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ακριβώς αυτό – ένα σύστημα, όχι μια ενιαία οντότητα. Για να λειτουργεί καλά, απαιτεί ισορροπία και αρμονία.

Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει εκτεταμένα τις επιδράσεις της διατροφής, της άσκησης, της ηλικίας, του ψυχολογικού στρες και άλλων παραγόντων στην ανοσολογική αντίδραση. Σύμφωνα με την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ υπάρχουν πράγματα που μπορούν να προστατεύσουν το ανοσοποιητικό.

Υγιεινοί τρόποι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι πάντα η επιλογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Κάθε μέρος του σώματος συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος, λειτουργεί καλύτερα όταν προστατεύεται από περιβαλλοντικές επιθέσεις και ενισχύεται από τις παρακάτω υγιεινές συνήθειες:

Αποφυγή καπνίσματος
Υιοθέτηση διατροφής πλούσιας σε λαχανικά και φρούτα
Τακτική άσκηση
Διατηρήση ενός υγιούς βάρους
Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο
Επαρκής ύπνος
Τακτικό πλύσιμο των χεριών
Μείωση του στρες
Αυξήστε την ανοσία

Η προσπάθεια ενίσχυσης των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, επειδή υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη κυττάρων στο ανοσοποιητικό σύστημα που ανταποκρίνονται σε τόσους πολλούς διαφορετικούς μικροοργανισμούς, με πολλούς τρόπους.

Ποια κύτταρα θα πρέπει να ενισχύσετε και σε ποιο αριθμό;

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την απάντηση. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το σώμα δημιουργεί συνεχώς ανοσιακά κύτταρα. Σίγουρα παράγει πολλά περισσότερα λεμφοκύτταρα από ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει. Τα επιπλέον κύτταρα απομακρύνονται μέσω μιας φυσικής διαδικασίας κυτταρικού θανάτου που ονομάζεται απόπτωση.

Ανοσοποιητικό σύστημα & ηλικία

Καθώς γερνάμε, η ικανότητα του σώματος για ανοσολογική απόκριση μειώνεται και αυτό συμβάλλει σε περισσότερες λοιμώξεις και ασθένειες καθώς το σώμα γίνεται πιο ευάλωτο. Ενώ ορισμένα άτομα γερνούν και διατηρούν την υγεία τους, το συμπέρασμα πολλών μελετών είναι ότι, σε σύγκριση με τους νεότερους, οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μολυσματικές ασθένειες και, ακόμα πιο σημαντικό, είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από αυτές.

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις, η γρίπη και ιδιαίτερα η πνευμονία αποτελούν κύρια αιτία θανάτου σε άτομα άνω των 65 ετών παγκοσμίως. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ορισμένοι επιστήμονες παρατηρούν ότι ο αυξημένος κίνδυνος συσχετίζεται με μείωση των κυττάρων Τ.

Επιπλέον φαίνεται ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ διατροφής και ανοσίας στους ηλικιωμένους. Μια μορφή υποσιτισμού που είναι πολύ συχνή ακόμη και σε εύπορες χώρες είναι γνωστή ως “μικροθρεπτικός υποσιτισμός”. Ο υποσιτισμός σε μικροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή σε ορισμένες βασικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι πολύ συχνή στους ηλικιωμένους. Οι ηλικιωμένοι τείνουν να τρώνε λιγότερο και συχνά έχουν περιορισμένη ποικιλία τροφών στη διατροφή τους.

Διατροφή & ανοσοποιητικό

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι διάφορες ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών – για παράδειγμα, ανεπάρκειες ψευδαργύρου, σεληνίου, σιδήρου, χαλκού, φολικού οξέος και βιταμινών Α, Β6, C και Ε – μεταβάλλουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Αν υποψιάζεστε ότι η διατροφή σας δεν σας παρέχει όλα τα μικροθρεπτικά στοιχεία που χρειάζεστε, η λήψη μιας πλούσιας πολυβιταμίνης με ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά στοιχεία μπορεί να αποφέρει πολλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία πέρα ​​από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Λαμβάνοντας μεγάλες δόσεις από μια μόνο βιταμίνη δεν μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό αλλά μόνο η ισορροπημένη λήψη πολλών θρεπτικών στοιχείων ταυτόχρονα.

Πρόσληψη συμπληρωμάτων Διατροφής

Σημαντικά συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι:

Now Super Colostrum 500mg

VioGenesis Colostrum Bio Liquid (Υγρό Πρωτόγαλα Βιολογικό)

VioGenesis Colostrum BIO (Πρωτόγαλα Βιολογικό) 600mg

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.