Μιτοχόνδρια: Ένα Εργοστάσιο Παραγωγής Απεριόριστης Ενέργειας

Η αύξηση των επιπέδων ενέργειας στο σώμα χρειάζεται μια πολύπλευρη στρατηγική, ενώ η ιδέα ότι ενέργεια «μέσα» σημαίνει αυτόματα ενέργεια «έξω» είναι σχετικά απλοϊκή. Η απλή κατανάλωση μακροθρεπτικών συστατικών μέσα από τις τροφές, όπως για παράδειγμα οι υδατάνθρακες δεν μπορεί να προσφέρει απεριόριστη ενέργεια στο σώμα.

Οι κεντρικές διαδικασίες παραγωγής ενέργειας του σώματος απαιτούν την συνεχή παροχή μικροθρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και άλλα ενεργά συστατικά. Το ενεργειακό σύστημα του ανθρώπινου σώματος δεν διαφέρει και πολύ από ένα αυτοκίνητο που χρειάζεται όχι μόνο βενζίνη ή πετρέλαιο, αλλά λάδι, νερό, αντιψυκτικό και τακτική συντήρηση.

Τα μιτοχόνδρια είναι το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας του οργανισμού και μπορούν να παράγουν απεριόριστη κυτταρική ενέργεια. Γνωρίζουμε ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, ένζυμα και άλλοι παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο για την φυσιολογική μιτοχονδριακή λειτουργία.

Εξωτερικές επιρροές

Η λειτουργία των μιτοχονδρίων μπορεί να επηρεαστεί από το οξειδωτικό στρες, δηλαδή τις βλάβες που προκαλούνται στα κύτταρα. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει σε εξωτερικές επιδράσεις, όπως η ρύπανση, το στρες, οι χημικές ουσίες στο περιβάλλον, η κατανάλωση αλκοόλ. Κυτταρικές βλάβες όμως, συμβαίνουν επίσης ως μέρος της φυσικής διαδικασίας παραγωγής ενέργειας. Για το λόγο αυτό τα μιτοχόνδρια απαιτούν συνεχή παροχή μικροθρεπτικών συστατικών μέσα από τη διατροφή. Αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα, προβιοτικά που βρίσκονται σε πολύχρωμα λαχανικά, ορισμένα φρούτα, φυτά και μπαχαρικά αποτελούν τα κύρια θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα μιτοχόνδρια για να λειτουργήσουν φυσιολογικά.

Αμινοξέα

Τα μιτοχόνδρια χρειάζονται άφθονα αμινοξέα. Τα αμινοξέα βρίσκοντα στο κρέας, το ψάρι, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα φασόλια, τις φακές και τα αυγά που περιέχουν επίσης γλουταθειόνη που δρα προστατευτικά στα μιτοχόνδρια.

Αντιοξειδωτικά

Δύο ειδικά αντιοξειδωτικά, το άλφα λιποϊκό οξύ και το συνένζυμο Q10, υποστηρίζουν την ενέργεια και προστατεύουν τα μιτοχόνδρια και τη μιτοχονδριακή «βιογένεση». Η βιογένεση είναι η διαδικασία ανανέωσης και αύξησης των μιτοχονδριακών κυττάρων ενώ το άλφα λιποϊκό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο και στη βελτίωση της γνωστικής διαδικασίας ιδιαίτερα σε άτομα με νευρολογικές διαταραχές.

Μαγνήσιο

Η έλλειψη αποθεμάτων μαγνησίου είναι η δεύτερη πιο κοινή διατροφική έλλειψη και το μαγνήσιο είναι ίσως το πιο απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο για την παραγωγή ενέργειας. Το μαγνήσιο βρίσκεται σε σκούρα πράσινα λαχανικά, κρέας και ξηρούς καρπούς. Συνήθως όμως δεν αρκεί, οπότε ένα συμπλήρωμα διατροφής μαγνησίου υψηλής απορρόφησης δίνει στα μιτοχόνδρια την ώθηση που χρειάζονται για να λειτουργήσουν φυσιολογικά.

Βασικά θρεπτικά στοιχεία

Η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Ε, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος και το σελήνιο είναι επίσης ζωτικά θρεπτικά συστατικά για τα μιτοχόνδρια. Βρίσκονται συνήθως σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια, φακές, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια και κρέας. Η συμπλήρωση της διατροφής με μια πλούσια πολυβιταμίνη κρίνεται σχεδόν απαραίτητη για την καλή υγεία των μιτοχονδρίων.

Ωφέλιμα λιπαρά

Τα ωφέλιμα λιπαρά είναι «καύσιμα» για τα μιτοχόνδρια παρέχοντας ταυτόχρονα αντιφλεγμονώδη προστασία. Ωφέλιμα λιπαρά είναι για παράδειγμα τα ωμέγα που περιέχονται σε διάφορες τροφές όπως στα ψάρια, στο ελαιόλαδο, στο αβοκάντο, στο λάδι καρύδας και στο λιναρόσπορο.

Αποτοξίνωση

Τα μιτοχόνδρια είναι επίσης ευαίσθητα στις τοξίνες και για το λόγο αυτό εκτός από την υποστήριξη των μιτοχονδρίων με θρεπτικά συστατικά, εξίσου σημαντική είναι και η αποφυγή τοξικών συστατικών όπως τοξινών, αλκοόλ, φαρμάκων που εμποδίζουν τη λειτουργία τους.

Εντερική Λειτουργία

Η υποστήριξη της υγείας του εντέρου είναι επίσης βασική διαδικασία για την υγεία των μιτοχονδρίων, καθώς ένα υγιές έντερο υποστηρίζει όλο το ανοσοποιητικό σύστημα και την σωστή διαχείριση των φλεγμονών. Όταν οι φλεγμονές είναι εκτός ελέγχου, μπορεί να επηρεάσουν τα μιτοχόνδρια και να έχουμε αυτό που ονομάζεται μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. Η προληπτική συμπλήρωση με προβιοτικά υψηλής ισχύος είναι μια αποτελεσματική μέθοδος προστασίας των μιτοχονδρίων.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη εμποδίζει παρά την μέχρι τώρα πεποίθηση, την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας. Ένα με δύο μικρά φρούτα την ημέρα, από «ολόκληρα» φρούτα αντί για χυμούς φρούτων είναι ικανά να προσφέρουν στον οργανισμό ορισμένα θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες χωρίς να βλάψουν τα μιτοχόνδρια. Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων για πρόσθετη ή κρυμμένη ζάχαρη ή φρουκτόζη ή άλλες ονομασίες για την ζάχαρη καθώς επιβραδύνουν την μιτοχονδριακή λειτουργία.

Πηγή: www.naturaldoctor.com

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.