Υαλουρονικό Οξύ: Το Όπλο κατά της Αντιγήρανσης


Το Υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό υδρόφιλο συστατικό του δέρματος που βοηθάει στην ενυδάτωση των ιστών. Η υδρόφιλη ιδιότητα του υαλουρονικού οξέος είναι πολύ σημαντική και θεμελιώδης για τη διατήρηση της απαραίτητης υγρασίας του δέρματος και την ενυδάτωσή του.

Το υαλουρονικό οξύ είναι στην πραγματικότητα ένα φυσικό συστατικό του σώματός μας, που εμφανίζεται σε αρθρώσεις, χόνδρους και συνδετικό ιστό. Είναι ένα διαφανές υγρό και θα έλεγε κανείς πως μοιάζει με ζελέ, λειτουργεί κάτω από το δέρμα για να δημιουργήσει αποθέματα υγρασίας, τα οποία παρέχουν στο δέρμα επαρκή ενυδάτωση και διατηρούν την εμφάνιση του υγιή, σφριγηλή και φρέσκια.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο ένα γραμμάριο υαλουρονικού οξέος έχει την ικανότητα να δεσμεύει έως και έξι λίτρα νερού. Πέρα από την ενυδάτωση του δέρματος, το υαλουρονικό οξύ βοηθά και στην ανανέωση των κυττάρων, διατηρεί τον συνδετικό ιστό ελαστικό και προστατεύει από επιβλαβείς περιβαλλοντικές επιδράσεις.

Από την ηλικία των 25 ετών, δηλαδή όταν η διαδικασία γήρανσης ξεκινά με αργό ρυθμό, η παραγωγή υαλουρονικού οξέος στο σώμα μειώνεται με σταδιακό ρυθμό. Από την ηλικία των 30 ετών και μετά, εντοπίζονται συνήθως τα πρώτα σημάδια γήρανσης του δέρματος και αλλαγές, π.χ χλωμή επιδερμίδα και ανεπαίσθητες ρυτίδες προσώπου.

Με την πάροδο των χρόνων, το δέρμα γίνεται επίσης πιο ξηρό, λεπτό, χάνει την ελαστικότητά του και αναπτύσσονται βαθύτερες ρυτίδες. Επίσης, η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου μπορεί να μειώσει την παραγωγή του στο δέρμα.

Εξ’ αυτού το λόγου το δέρμα μπορεί να εμφανίσει ρυτίδες και να μειωθεί η ελαστικότητά του (το υαλουρονικό οξύ παρέχει υγρασία στο κολλαγόνο και την ελαστίνη, κάτι που δίνει μια πιο νεανική εμφάνιση στο δέρμα).

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι το υαλουρονικό οξύ βρίσκεται σε σημαντικές ποσότητες εκεί που το σώμα χρειάζεται περισσότερο νερό π.χ. στις αρθρώσεις (στο αρθρικό υγρό) και στο υαλοειδές υγρό του ματιού. Μάλιστα, η ουσία πήρε το όνομά της επειδή ανακαλύφθηκε στο υαλοειδές υγρό του ματιού ενός βοδιού (από τη λέξη ύαλος και το γεγονός ότι περιέχει ουρονικό οξύ).

Ειδικά στις αρθρώσεις, έχει παρατηρηθεί ότι το υαλουρονικό οξύ συμβάλλει στην ανάπτυξη των χόνδρων και στην αναγέννηση των τενόντων. Βοηθάει στη διάθεση των θρεπτικών συστατικών προς τα κύτταρα που δεν προμηθεύονται με αίμα όπως είναι αυτά που υπάρχουν στους χόνδρους.

Χωρίς επαρκείς ποσότητες υαλουρονικού οξέος στις αρθρώσεις μπορεί να επέλθει η φθορά τους (οστεοαρθρίτιδα), γι’ αυτό και ορισμένοι ορθοπεδικοί χρησιμοποιούν για να τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας ενέσεις υαλουρονικού οξέος. Φυσικά, η ουσία δεν υπάρχει μόνο στις αρθρώσεις και στους βολβούς των ματιών.

Βρίσκεται σε αξιόλογες ποσότητες στο δέρμα, στην καρδιά, στους μεσοσπονδύλιους δίσκους της σπονδυλική μέσης και στα υγρά του αυτιού.

Το Now Hyaluronic Acid Liquid σε υγρή μορφή και το Now Hyaluronic Acid 50 mg σε κάψουλες περιέχουν μια υψηλή συγκέντρωση υαλουρονικού οξέος η οποία:

  • αυξάνει την ενυδάτωση του δέρματος
  • μεταφέρει πρωτεΐνες
  • αυξάνει την αντοχή του δέρματος σε βλαπτικούς εξωτερικούς παράγοντες
  • αποτρέπει τη μετατροπή του διαλυτού κολλαγόνου σε αδιάλυτο
  • ενισχύει την επουλωτική και αναπλαστική ικανότητα του δέρματος

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.