Προβιοτικά ο Άγνωστος Σύμμαχος της Ζωής

Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «Προβιοτικά είναι τα ζωντανά μικρόβια, που όταν καταναλωθούν σε κατάλληλη ποσότητα, έχουν οφέλη για την υγεία». Η λέξη προβιοτικά προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά προ και βίος δηλαδή σημαίνει «υπέρ της ζωής».

Μάχη δίχως τέλος

Πριν από τη γέννηση, το έντερο του εμβρύου είναι απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς. Από τη στιγμή όμως που το έμβρυο περνάει από το κανάλι γέννησης, τα βακτήρια, τόσο τα ευεργετικά όσο και τα επιβλαβή, εισέρχονται από το στόμα του και ξεκινούν μια μάχη για κυριαρχία που συνεχίζεται ως την ημέρα που το σώμα πεθαίνει.

Μόλις το νεογέννητο μωρό αρχίζει και τρέφεται με μητρικό γάλα, κάπου μεταξύ των τεσσάρων και επτά ημερών μετά τη γέννηση, τα ευεργετικά βακτήρια κερδίζουν την μάχη καταλαμβάνοντας σχεδόν κάθε τετραγωνικό εκατοστό του πεπτικού σωλήνα του, από το στόμα ως το παχύ έντερο.

Η ίδια “μάχη” ευεργετικών και επιβλαβών βακτηρίων διεξάγεται στον κόλπο, στις ρινικές κοιλότητες και στο στόμα. Η επίσημη μάχη όμως δεν κερδίζεται μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Εάν για οποιονδήποτε λόγο η εντερική χλωρίδα διαταραχθεί, όπως συμβαίνει με την λήψη αντιβιοτικών, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του για το υπόλοιπο της ζωής του. Η αλήθεια είναι ότι είναι μια μάχη που δεν κερδίζεται ποτέ καθώς τα επιβλαβή βακτήρια δεν εξαλείφονται ποτέ πλήρως.

Αντίθετα είναι πολλά τα αίτια που οδηγούν στον πολλαπλασιασμό των επιβλαβών βακτηρίων:

φυσική γήρανση των αποικιών των ευεργετικών βακτηρίων
χρήση αντιβιοτικών
χρήση αντισυλληπτικών
κατανάλωση μη φιλτραρισμένου νερού. Tο χλώριο στο νερό της βρύσης όχι μόνο σκοτώνει τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα αλλά καταστρέφει και τις αποικίες ευεργετικών βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερο.
διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες
δυσκοιλιότητα
κάπνισμα
περιβαλλοντικές τοξίνες
ακτινοβολία
χημειοθεραπεία
κατανάλωση αλκοόλ

Τα οφέλη των προβιοτικών είναι ποικίλα και συγκεκριμένα μπορεί να είναι ευεργετικά στα ακόλουθα:

πέψη υδατανθράκων
δυσκοιλιότητα
δηλητηρίαση από τρόφιμα
έλκος του στομάχου
δυσανεξία λακτόζης
δυσανεξία καζεΐνης
προστασία από επιβλαβή βακτήρια, ιούς και μύκητες.
candida
διάρροια
κολίτιδα
σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
νόσος του Crohn
κολπίτιδα
μεταδοτικές λοιμώξεις

Η ποσότητα ή ισχύς των βακτηρίων στα προβιοτικά συμπληρώματα κυμαίνεται συχνά από 1 δισεκατομμύριο έως 100 δισεκατομμύρια CFU ( CFU σημαίνει colony forming unit και είναι η μονάδα που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του αριθμού των ζωντανών βακτηρίων). Συνήθως απαιτείται υψηλό δυναμικό προβιοτικών αρκετών δισεκατομμύριων, ώστε τα ευεργετικά βακτηρία να μπορούν να αποικίσουν γρήγορα το έντερο.

Τα συμπληρώματα συχνά περιέχουν ένα ή περισσότερα είδη, αλλά είναι πιο αποτελεσματικά τα προβιοτικά που περιέχουν ποικίλα είδη τουλάχιστον 10 διαφορετικά από τους δύο τύπους Bifidobacterium και Lactobacilus. Τα ευεργετικά είδη που θα πρέπει να υπάρχουν σε ένα καλό προβιοτικό συμπλήρωμα περιλαμβάνουν: Streptococcus thermophilus, Lactobacilus bulgaricus, L. casei, L. rhamnosus, L. salivarius, L. plantarum, L. Brevis, L. Lactis, bifidobacterium longum, B. Breve, B. Lactis κ.ά.

Το προβιοτικό 40 Billion Probiotics της Natural Doctor δεν προκαλεί μετεωρισμούς και περιέχει:

13 ευεργετικά στελέχη
40 δισεκατομύρια ανά κάψουλα


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ανά ημερήσια δόση Σ.Η.Π.*
(1 κάψουλα)
Μίγμα προβιοτικών στελεχών
(συνολικά 4 x 1010 ζώντες*
μικροοργανισμοί), αποτελούμενο από:

Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus bulgaricus
Lactobacillus brevis
Lactobacillus casei
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus paracasei
Lactobacillus rhamnosus
Lactobacillus salivarius
Lactococcus lactis
Bifidobacterium breve
Bifidobacterium lactis
Bifidobacterium longum
Streptococcus thermophillus
140 mg
___________________________
Αρ. Πρωτ. Γνωστ. EOΦ: 58393 / 27-06-2017.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.