Pilates & Iνομυαλγία

Pilates: μία αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος για άτομα που πάσχουν από ινομυαλγία!

Muscle aches untitled View More: http://photographybyklc.pass.us/hanneke

   Το σύνδρομο της ινομυαλγίας χαρακτηρίζεται από μυοσκελετικούς πόνους καθώς οι μύες, οι τένοντες και οι ινώδεις ιστοί παρουσιάζουν άλγος, που συνυπάρχει με κόπωση και διαταραχές ύπνου. Έιναι μία κοινή ρευματολογική πάθηση, με ένα ευρή φάσμα κλινικών συμπτωμάτων όπως είναι η δυσκαμψία, το πρήξιμο, το μυρμήγκιασμα, το αίσθημα ηλεκτρισμού, το κάψιμο, η αδυναμία κ.α.

   Στην πρώτη κλινική μελέτη που έγινε από το Department of Physical Medicine and Rehabilitation, University of Uludag, Bursa, Turkey, βρέθηκε ότι η μέθοδος Pilates είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος για τα άτομα με σύνδρομο ινομυαλγίας. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης έδειξαν ότι οι ασκήσεις Pilates είχαν θετικές επιδράσεις στον πόνο, ειδικά αμέσως μετά την συνεδρία άσκησης σε σύγκριση με το πρόγραμμα χαλάρωσης / διατάσης, όπου δεν φάνηκε να βελτιώνει αυτήν την παράμετρο.

   Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί από το σύνδρομο ινομυαλγίας, σύμφωνα με τα κριτήρια του Αμερικανικου Κολέγιου Ρευματολογίας, χωριστηκαν τυχαια σε 2 ομαδες. Στο 1ο γκρουπ, δόθηκε ένα πρόγραμμα ασκήσεων με την μέθοδο Pilates, από έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή σε 25 συμμετέχοντες από 3 φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες. Στο 2ο γκρουπ ,όπου είχε σχεδιαστεί ως η ομάδα ελέγχου, σε 25 συμμέτεχοντες δόθηκε πρόγραμμα ασκήσεων για το σπίτι (χαλάρωσης/διατατικές). Και στα 2 γκρουπ, πριν (εβδομάδα 0) και μετά την θεραπεία (12η και 24η εβδομάδα) έγινε εκτίμηση από έναν από τους ερευνητές, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει την κατανομή των γκρουπ.

 Pilates Back Clinical Pilates

   Συγκρίνοντας αυτές τις 2 ομάδες, φάνηκε ότι βραχυπρόθεσμα η μέθοδος Pilates υπερτερεί σε σχέση με το πρόγραμμα ασκήσεων χαλάρωσης / διάτασης, ως προς τον πόνο και την βελτίωση της ευλυγησίας, αλλά δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των ομάδων, 3 μηνες μετά τη λήξη του προγράμματος θεραπείας.

   Έτσι οι ερευνητές προτείνουν την μέθοδο Pilates ως μία αποτελεσματική και ασφαλή μέθοδο για άτομα που πάσχουν από ινομυαλγία. Η ανακούφιση από τον πόνο και η αύξηση της ευλυγησίας που προήλθε από τις ασκήσεις Pilates ,μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της σωματικής απόδοσης αλλά και τη μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων ως προς την κίνηση των αρθρώσεων (λόγω της μειωμένης έντασης του ιστού).

   Εκτός της μεθόδου pilates τώρα, μια έρευνα αποκαλύπτει σχέση μεταξύ συμπληρωμάτων βιταμίνης D και μείωσης του πόνου σε ασθενείς με ινομυαλγία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 30 γυναίκες με ινομυαλγία, που επίσης εμφάνιζαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Ορισμένες έλαβαν συμπληρώματα για 25 εβδομάδες και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για ακόμα 24 εβδομάδες. Οι ερευνητές αναφέρουν στο περιοδικό ‘Pain’, ότι όσες λάμβαναν συμπληρώματα, ανέφεραν λιγότερο πόνο και πρωινή κόπωση με τον καιρό σε σχέση με όσες δεν λάμβαναν.

   Έτσι, όπως φαίνεται, άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιο πόνο ινομυαλγίας μπορεί ενδεχομένως να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, αν εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης, υποδεικνύει νέα έρευνα από την Αυστρία. Συμπληρώματα βιταμίνης D είναι τα εξής:

Now Liquid Vitamin D3 30ml Now Liquid Vitamin D3 1000IU/drop (Extra Strength) *

Now Liquid Vitamin D3 60mlNow Liquid Vitamin D3 5000IU *

    Άλλο ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων συμπτωμάτων της ινομυαλγίας είναι η Χλωρέλλα, η οποία είναι είναι ένα πράσινο κυτταρώδες φύκι, το οποίο καλλιεργείται σε μεγάλες τεχνητές λίμνες γλυκού νερού, με ελεγχόμενες συνθήκες. Είναι το πιο μελετημένο και δημοφιλέστερο φύκι παγκοσμίως με αποτέλεσμα να υπάρχουν χιλιάδες ερευνητικές εργασίες για αυτήν από τα επιστημονικά περιοδικά και τα πανεπιστήμια που όλες ταυτοποιούν τα ευεργετικά αποτελέσματα της chlorellas για την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου. Σε μελέτη λοιπόν, που δημοσιεύτηκε στο ‘PhytotherapyResearch’’ τον Μάιο του 2000, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο  Virginia Commonwealth ανέφεραν ότι Χλωρέλλα βοηθά στην μείωση του πόνου από τη ινομυαλγία κατά 22%.

   Σε άλλη μελέτη που εμφανίζεται στο τεύχος Μαΐου 2001 στο ‘AlternativeTherapies in Health and Medicine’’, φαίνεται  ότι η Χλωρέλλα μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και τις σωματικές λειτουργίες σε διάφορες σωματικές καταστάσεις όπως είναι η ινομυαλγία.  Το Πανεπιστήμιο Maryland Medical Center αναφέρει πως ενδεχομένως η Χλωρέλλα να είναι μια ευεργετική θεραπεία για την ινομυαλγία. Συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει χλωρέλλα είναι:

Now Chlorella 1000 mg Now Chlorella 1000 mg *


* Η NOW Foods είναι μεγάλη αμερικάνικη εταιρεία παραγωγής φυτικών συμπληρωμάτων διατροφής, με λειτουργία από το 1968. Μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας εδώ.


Πηγές:

powerhouseproject.gr

Έρη Βαβουράκη – Private Personal Fitness & Wellness Coaching, “Pilates & Iνομυαλγία”, 16 November 2013

Lale Altan, Nimet Korkmaz et al. (2009), American Congress of Rehabilitation Medicine. ΄΄Effect of Pilates Training on People With Fibromyalgia Syndrome: A Pilot Study΄΄

livestrong.com

Pubmed.gov

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.