Καρνοσίνη: Ένα Διατροφικό Όπλο

carnosine

Tι είναι η Καρνοσίνη;

Η καρνοσίνη είναι ένα διπεπτίδιο που αποτελείται από τα αμινοξέα L-histidine και beta-alanine.

Σε φυσιολογικές καταστάσεις βρίσκεται στους μύες, στον εγκέφαλο και σε πολλούς ιστούς του σώματος σε μεγάλη συγκέντρωση.

Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα καρνοσίνης στον οργανισμό μας αρχίζουν να φθίνουν, καθιστώντας αναγκαία την αναπλήρωσή τους.

Η καρνοσίνη ως ένα πολύ-λειτουργικό διατροφικό συμπλήρωμα αποτελεί μία σχετικά καινούρια ανακάλυψη. Είναι ένα εκπληκτικά φυσιολογικό και 100% φυσικό υπέρ αντιοξειδωτικό με πολυάριθμους βιολογικούς ρόλους.


Η γερμανική εταιρεία VioGenesis παράγει υψηλής ποιότητατς καρνοσίνη με το σκεύασμα :

VioGenesis Super L-Carnosine 600mg

Όπως και η αμερικάνικη εταιρεία διατροφικών συμπληρωμάτων απο το 1968 NOW Foods με το :

NOW L-Carnosine Now L-Carnosine 500 mg


Tα συμπληρώματα καρνοσίνης καταπολεμούν την κυτταρική βλάβη, βοηθώντας το σώμα να απαλλαγεί από τοξικά μέταλλα, μια διαδικασία γνωστή ως αποσιδήρωση. Υπερβολικά επίπεδα προ-οξειδωτικών μετάλλων, όπως ο χαλκός και ο ψευδάργυρος και τοξικών βαρέων μετάλλων, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και το νικέλιο έχουν συνδεθεί με ένα πλήθος ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του Αλτσχάιμερ, του αυτισμού, του Πάρκινσον, της άνοιας, της ελλειμματικής προσοχής και της σχιζοφρένειας. Η συμπλήρωση με καρνοσίνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από αυτές τις διαταραχές.


Μην συγχέετε την L-καρνοσίνη με την L-καρνιτίνη, ένα συμπλήρωμα που χρησιμοποιείται για να προστατεύσει την καρδιά και να συμβάλλει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτά τα συμπληρώματα δεν σχετίζονται με κανένα τρόπο και εξυπηρετούν εντελώς διαφορετικούς σκοπούς στο σώμα.


To ενδιαφέρον για την καρνοσίνη έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων και πολλοί ειδικοί προβλέπουν ότι θα γίνει το πιο θεμελιώδες ημερήσιο συμπλήρωμα για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά ιδιαίτερα για αυτούς που πλησιάζουν την ηλικία των 40 και πάνω.

Στην Αμερική, την Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Σκανδιναβία, οι ειδικοί κατά της γήρανσης και οι διατροφολόγοι τη συστήνουν ως ένα αξιόλογο συμπλήρωμα. Δεν έχει παρενέργειες ή ασυμβατότητα με άλλα φάρμακα.

Η καρνοσίνη έχει ερευνηθεί από κορυφαίους επιστήμονες συμπεριλαμβανομένης της ομάδας του Δρ. Bruce Ames στο UCLA στο Μπέρκλεϋ πού, κανένας δε μπορεί να αμφισβητήσει την εξειδίκευση του στη μοριακή βιολογία.

Καρνοσόνη και Διαβήτης

Μία άλλη φημισμένη διεθνής ομάδα ερευνητών με δημοσίευση στο περιοδικό του διαβήτη (journal Diabetes 54:2320-2327, 2005) συστήνει την καρνοσίνη για τους διαβητικούς, καθώς μειώνει τον κίνδυνο βλάβης στα νεφρά.

Η καρνοσίνη έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να αναζωογονεί τα κύτταρα που προσεγγίζουν τη γήρανση (φτάνοντας στο όριο των κυτταρικών τους διαιρέσεων) αποκαθιστώντας την κανονική εμφάνιση και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής τους.

Καρνοσίνη και Γλυκοζυλίωση

Σε πολλά πειράματα έχει αποδειχθεί ότι η καρνοσίνη μπορεί να μειώνει την διαδικασία διάσπασης των πρωτεϊνών του σώματος και του κυτταρικού DNA από την γλυκόζη, την γλυκοζυλίωση. Τα τελικά προϊόντα αυτής της διαδικασίας ονομάζονται (AGEs), και είναι βασικοί παράγοντες γήρανσης του οργανισμού. Τα AGEs έχουν δυστυχώς αθροιστική ικανότητα, έτσι η ποσότητα τους αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας.

Η καρνοσίνη έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να αναζωογονεί τα κύτταρα που προσεγγίζουν τη γήρανση (φτάνοντας στο όριο των κυτταρικών τους διαιρέσεων) αποκαθιστώντας την κανονική εμφάνιση και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής τους.

Η γλυκοζυλίωση έχει σαν αποτέλεσμα την μετατροπή πρωτεϊνών και σακχάρων σε δομές μη εκμεταλλεύσιμες από το σώμα, το οποίο τελικά υποσιτίζεται και γερνά, και την άνοδο του σακχάρου στο αίμα (διαβήτης).

Στις περιπτώσεις που το σάκχαρο στο αίμα είναι υψηλό λαμβάνει χώρα μια βιοχημική αντίδραση- μη ενζυματική- που λέγεται γλυκοζυλίωση. Το σάκχαρο προσκολλάται πάνω στις πρωτεΐνες και σχηματίζει μη λειτουργικά και βλαβερά μόρια που λέγονται τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης ή αλλιώς AGEs.

Καρνοσίνη και Αντιγήρανση

Anti-aging Effects

Πώς η καρνοσίνη αναζωογονεί τα κύτταρα; Δεν γνωρίζουμε ακόμα την πλήρη απάντηση, αλλά οι ιδιότητες της καρνοσίνης μπορεί να επιβραδύνουν βασικούς μηχανισμούς της γήρανσης ιστών και κυττάρων – προστατεύοντας, ενάντια στη μείωση των τελομερών, και στην καταστροφή του DNA – στη μίτωση – επίσης λειτουργεί ενάντια στην γλυκοζυλίωση, προστατεύοντας όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στη γλύκανση.

Προϊόντα που περιέχουν καρνοσίνη χρησιμοποιούνται επίσης σε τοπικά παρασκευάσματα για τη μείωση των ρυτίδων στο δέρμα. Σε συνδυασμό με τη Βιταμίνη C, η καρνοσίνη αντιμετωπίζει και προλαμβάνει τις βλάβες, ενισχύοντας τις δομές στήριξης του δέρματος.

Τα συμπληρώματα διατροφής όπως η καρνοσίνη (διπεπτίδιο αποτελούμενο από β-αλανίνη και L-ιστιδίνη που βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στους σκελετικούς μυς και τους ιστούς του εγκεφάλου) και η βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνη) μπορούν να εμποδίσουν αποτελεσματικά το σχηματισμό των AGEs.

Ωφέλη από την Χρήση Καρνοσίνης

–  Εξουδετέρωση πρωτονίου (διατήρηση της ισορροπίας pΗ στους μύες σε σκληρή άσκηση)
–  Χηλικός παράγοντας βαρέων μετάλλων (ιδιαίτερα χαλκού και ψευδαργύρου)
– Εξουδετέρωση ελεύθερης ρίζας και ενεργού μορίου σακχάρου (προλαμβάνει την γλυκοζυλίωση και την καρβονυλίωση των πρωτεϊνών)
– Προλαμβάνει την τροποποίηση των βιομακρομορίων, διατηρώντας εξαιτίας αυτού την ενδογενή λειτουργικότητα τους κάτω από το οξειδωτικό στρες
–  Προστασία πρωτεοσώματος
–  Καταστολή προφλεγμονώδους και καρκινογόνου κυτοκίνης

Η καρνοσίνη είναι χρήσιμη σε:

  • Νευρολογικές εκφυλίσεις (Alzheimer, Πάρκινσον, κατάθλιψη επιληψίας, σχιζοφρένεια, ήπια νοητική βλάβη, άνοια και εγκεφαλικό). Υποστηρίζεται ότι η γεροντική άνοια και το Αλτσχάιμερ, σχετίζονται με την δημιουργία πλάκας στον εγκέφαλο από την έλλειψη   καρνοσίνης. Μελέτες πάνω στην καρνοσίνη, έδειξαν ότι είναι ένας από τους προστατευτικούς μηχανισμούς στα μικρο-αγγειακά του εγκεφάλου που εμποδίζει την δημιουργία της πλάκας. Καθυστερεί την γήρανση των κυττάρων και βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και στη διατήρηση της μνήμης.
  • Όλο το φάσμα των αυτιστικών δυσλειτουργιών, έλλειψη συγκέντρωσης, δυσλεξία, δυσπραξία, κτλ.
  • Γενικά κυτταρική γήρανση
  • Καταρράκτης: Ορισμένες μελέτες έχουν αποδείξει τις ευεργετικές επιδράσεις της Ν-acetylcarnosine στην πρόληψη και θεραπεία του καταρράκτη των ματιών. Σε μία από αυτές, η καρνοσίνη βρέθηκε να μειώνει την θολερότητα στους φακούς και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για τοπική θεραπεία.
  • Πρόβλημα κολλαγόνου του δέρματος (γήρανση του δέρματος)
  • Σχηματισμός τελικών προϊόντων προχωρημένης γλύκανσης (AGEs)
  • Συσσώρευση κατεστραμμένων πρωτεϊνών
  • Μυϊκή ατροφία
  • Ανεπάρκεια εγκεφαλικής κυκλοφορίας (εγκεφαλικό)
  • Καρδιαγγειακές καταστάσεις
  • Διαβήτης και οι επιπλοκές του
  • Μεγάλη αντιοξειδωτική δράση
  • Υποστήριξη της ζωτικότητας των μυών
  • Αύξηση της μυϊκής ισχύος και αντοχής
  • Επιτάχυνση ανάκαμψης μετά από γρήγορο τρέξιμο. Έχουν εγκριθεί ευρεσιτεχνίες για τη χρήση της καρνοσίνης στη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων, εξαιτίας της δυνατότητας της καρνοσίνης να αποτρέπει τη δημιουργία γαλακτικού οξέος στους μύες μας.
  • Αύξηση της καρνοσίνης στους μύες μπορεί συνεπώς να βελτιώσει αναερόβιες ή μικτές αερόβιες και αναερόβιες ασκήσεις.
  • Αναστολή κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από το αλκοόλ
  • Δράση ως νευροδιαβιβαστής, στον εγκέφαλο και τα νεύρα

Η καρνοσίνη έχει αντιμετωπιστεί ως το επόμενο σούπερ-αντιοξειδωτικό.

Αν και η έρευνα σχετικά με τα συμπληρώματα καρνοσίνης είναι προκαταρκτική, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. Εκείνοι που επιθυμούν να προσθέσουν ένα δυνητικά ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιό τους κατά της γήρανσης έχουν λίγα να χάσουν: δεν έχουν αναφερθεί τοξικές επιδράσεις και τα συμπληρώματα είναι σχετικά φθηνά.


Πηγές:

viogenesis.gr

iatronet.gr

medinova.gr

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Μια σκέψη για “Καρνοσίνη: Ένα Διατροφικό Όπλο”